Работодателите в частния сектор на САЩ изненадващо съкратиха 123 00

...
Работодателите в частния сектор на САЩ изненадващо съкратиха 123 00
Коментари Харесай

Изненадващо намаляване на заетостта в частния сектор на САЩ през декември

Работодателите в частния бранш на Съединени американски щати изненадващо редуцираха 123 00 работни места през декември, като това съставлява първото чисто намаляване на трудовата претовареност от април 2020 година насам, защото неконтролираното повишаване на инфекциите с COVID-19 отприщи нова вълна от бизнес рестрикции, ограничавайки достъпа на потребителите до заведения за хранене, питейни заведения и други заведения в областта на услугите.

Това демонстрират резултати от последното изследване на компанията Automatic Data Processing Inc. (ADP), като много слабите данни са следващ симптом за закъснение на икономическата интензивност предвид на мощната втора вълна на коронавирусната пандемия и въведените поради нея нови бизнес ограничавания.

Според последния отчет на ADP през предишния месец американският частен бранш редуцира 123 000 работни места при упования за откриване на нови 88 000, като в това време данните за ноември претърпяха низходяща проверка до 304 000 от 307 000.

През декември най-вече работни места бяха съкратени в огромните по мярка компании (с наети над 500 служители), където заетостта се сви със 147 000, до момента в който в дребните компании (с личен състав сред 1 и 49 души) бяха съкратени 13 000, а в междинните по мярка компании (с личен състав сред 50 и 499 души) бяха разкрити нови 37 000 работни места.

Секторът на услугите още веднъж понесе най-тежък удар от противоепидемичните ограничаващи ограничения, като втората вълна на Covid-19 докара до редуциране през декември на 105 000 трудещи се в тази сфера, съобщи БНР.

В индустриалния бранш пък бяха съкратени 18 000 работни места, като в строителството бяха наети 3 000, само че в индустрията бяха уволнени 21 000, а в минно-добивната индустрия нямаше смяна.

"Тъй като въздействието на пандемията върху пазара на труда се ускорява, декември регистрира първият спад от април 2020 година “, сподели Ахю Илдирмаз, вицепрезидент и началник на Научноизследователския институт на организация ADP и добави: "Загубите на работни места бяха съсредоточени най-вече в търговията на дребно и в хотелиерския и бизнеса за свободното време ".

Днешният отрицателен отчет отразява неотдавнашната уязвимост в потребителските разноски и непрекъснато високите равнища на съкращения, като акцентира мащаба на икономическата болежка, породена от коронавирусната пандемия.

Случаите на Covid-19 в Съединени американски щати скочиха над 20 милиона, като броят на починалите надвиши 347 000, откогато вирусът се появи в Китай в края на 2019 година, съгласно Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите в Съединени американски щати.

В допълнение към вируса, пазарът на труда пострада и от държавните закъснения при утвърждението на нов финансов пакет от облекчения за бизнеса и за безработните.

Повече от 3 трилиона $ фискални тласъци помогнаха на фирмите да наемат служащи и да запазят останалия си личен състав на работа след първата вълна на коронавирусната пандемия напролет. Чрез този пакет беше подкрепено и на милиони безработни и трайно неработещи американци да заплащат сметките си и да поддържат своите разноски, което докара до рекорден стопански напредък през третото тримесечие на 2020 година Едва в края на декември обаче беше утвърден нов пакет от тласъци за 900 милиарда $ за справяне с отрицателните стопански последствия от кронавирусната рецесия.

Днешният отчет на ADP е оповестен преди деликатно следения месечен отчет на държавната публична статистика за декември в петък. Осреднените упования на финансовите пазари бяха за повишаване на новооткритите неселскостопански работни места в Съединени американски щати през последния месец на 2020 година с сред 90 и 100 хиляди след напредък с 245 хиляди през ноември, като преди днешните данни по-малко от половината интервюирани икономисти чакаха стесняване на заетостта през декември.

Ако тези прогнози се потвърдят, това би било най-слабото повишаване на заетостта от началото на възобновяване на пазара на труда през месец май и би означавало, че стопанската система е възстановила към 12,5 милиона от изгубените единствено в границите на март и април предходната година 22,2 милиона работни места.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР