Работодателите ще получават средства от държавата за запазване на заетостта

...
Работодателите ще получават средства от държавата за запазване на заетостта
Коментари Харесай

Удължават мерките в подкрепа на заетостта до края на годината

Работодателите ще получават средства от страната за опазване на заетостта на служащи и чиновници в засегнатите от COVID-19 стопански действия до 31 декември 2021 година Това реши държавното управление с приемането на промени в Постановление № 151 на Министерския съвет от 2020 година, в което се дефинират изискванията и редът за тяхното погашение, оповестиха от държавна осведомителна работа. 

Средства ще продължат да се изплащат за служащи и чиновници, които през интервала от 13 март до 31 декември 2020 година са работили на ненапълно работно време, употребили са отпуск или работата им е била прекратена заради въведени ограничавания на активността заради епидемиологичната конюнктура, обвързвана с разпространяването на COVID-19. 

Фирмите, учредени преди 1 август 2019 година, ще могат да получат от страната 60 на 100 от осигурителния приход на служащите за юли и от осигурителните вноски за сметка на работодателя. За да имат това право, приходите им от продажби през месеца, за който аплайват за обезщетения, би трябвало да са намалели с не по-малко от 40% по отношение на същия месец на 2019 година В случай, че спадът е с не по-малко от 30%, поддръжката от страната ще е 50 на 100 от осигурителния приход за юли и от осигурителните вноски за сметка на работодателя. 

Работодателите, учредени след 1 август 2019 година, ще имат право на 60 на 100 от осигурителния приход на служащите за юли и от осигурителните вноски за сметка на работодателя, в случай че приходите им от продажби през месеца, за който аплайват за поддръжка, са се намалили с не по-малко от 40% по отношение на средномесечните доходи за 2020 година В случай че понижението е с не по-малко от 30%, страната ще ги поддържа с 50 на 100 от осигурителния приход за юли и от осигурителните вноски за сметка на работодателя. 

Компаниите, получили средства за опазване на заетостта на служащите и чиновниците, са длъжни да изплащат трудово заплащане в размер, не по-малък от размера на осигурителния приход за юли 2021 година и да внасят дължимите осигурителни вноски за съответния месец. 

Финансовите средства ще се превеждат на съответния шеф по банков път от Националния застрахователен институт. Постановлението влиза в действие от 1 август 2021 г. 

Работодателите, кандидатстващи за погашение на средства за август и септември 2021 година могат да подават заявки до 31 октомври 2021г., а кандидатстващите за погашение на средства за ноември 2021 година - до 10 декември 2021 г. 

Междувременно, Министерският съвет одобри Постановление за изменение на Постановление № 197 от 15 юни 2021 година за установяване на изискванията, критериите, реда и размера на проценти от оборота на средствата, които се дават на лица, извършващи туроператорска активност. Осигурява се опция за удължение на периода до 30 ноември 2021 година на туроператори да изплащат на клиентите дължимите суми за неосъществени пътувания в интервала 1 март 2020 година до 31 декември 2020 година заради COVID-19. По този метод ще се дефинира крайната дата, до която клиентите ще си получат дължимите суми за неосъществени пътувания заради Пандемията, която съставлява непредвидено и непредотвратимо изключително събитие, зародило след подписване на договорите сред туроператорите и клиентите, предизвикващо неспособност туроператорът да извърши отговорностите си по договорите за туристически пакети. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР