Работодателите се разтоварват от плащането на един ден болничен, но

...
Работодателите се разтоварват от плащането на един ден болничен, но
Коментари Харесай

Работодателите вече ще плащат два дни болничен, вместо три

Работодателите се разтоварват от заплащането на един ден болничен, само че другите им проблеми в връзките със чиновниците при неявяване по болест остават. За това сигнализира Дамян Станев, специалист по безвредни условия на труд, в " Денят на Фокус " по Радио " Фокус ". Той разяснява смяната в законодателството, съгласно която от 2024 година първите 3 дни, които са за сметка на работодателя ще бъдат понижени на 2.

" Той заплаща 70% от полагаемото за работен ден заплащане през този период. Останалият отпуск по болест ще се изплаща от Национален осигурителен институт на 80%. Работодателят се разтоварва с един работен ден. Увеличава се заплащането на заплащането на болния – това се отнася до минималния застрахователен предел, което не е напълно в интерес на работещия. Не е загадка, че огромна част от работодателите заплащат по банков път на база на минималния предел, а останалото се получава на ръка ", разяснява още Станев.

Това е метод бизнесът да избяга от неправилните политики по повод развиването на бизнеса и структурирането на данъчното задължение, което се стоварва върху бизнеса точно, разяснява гостът. " Той надлежно търси легални способи, с цел да се облекчи. Работодателите също не са в най-изгодната позиция, тъй като страната им споделя: Вече ще плащаш един ден болнични по-малко, само че пък подвигаме налог облага от 10 на 15% ", разясни още Станев.

" Не се прави разбор на резултатите от ограниченията, които се подхващат в икономическата област. До момента болничния от 3 дни е избран метод за потребление на отпуск служителят да си свърши друга работа. До тази хватка се прибягва, когато служителят знае, че работодателят не би му разрешил отпуск ", сподели още Станев.

" Представете си когато в селскостопански региони хората би трябвало да свършат тази си активност, от която си докарват спомагателни приходи, защото приходът им като нечии чиновници не им доближава. В тези случаи хората просто си вадят мним болничен, в който написа, че страда от остра вирусна зараза. В този миг работодателят не е толкоз заинтригуван дали ще заплати болнични в цялостен размер, а кой ще покрие неналичието на избран брой хора ", изясни Дамян Станев.

Средна компания със 100-150 души на годишна база генерира директен разход на компанията от порядъка на 7000-8000 лева, направи сметка той. " На годишна база. Това е единствено разходът, изчислен на база на 70%, които работодателят дължи, като неговата част от отпуска по болест. При 200 души междинен състав това са 15 000 лева на годишна база – само че към този директен разход има индиректен, тъй като неналичието на съответния човек би трябвало да се компенсира. Никой не следи лекарите по какъв метод издават болнични ", напомни Станев.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР