Работодателите се обявиха против административното увеличаване на минималната работна заплата,

...
Работодателите се обявиха против административното увеличаване на минималната работна заплата,
Коментари Харесай

Минималната заплата вече е 510 лв.

Работодателите се оповестиха срещу административното увеличение на минималната работна заплата, само че самото им присъединяване в Националния съвет за тристранно съдействие (НСТС) я узаконява. Предложението е от 2018 година тя да се увеличи от 460 лева на 510 лева, само че това към този момент е реалност. Синдикатите са „ За” това предложение, само че бизнесът е „ против”.

До момента бизнесът не вземаше присъединяване в тристранната среща, в случай че не искаше дадени оферти да бъдат утвърдени. Практиката демонстрира, че по-късно решенията бяха атакувани в съда, като неразглеждани от НСТС. Предложението за минималната заплата обаче към този момент е съответно прегледано и ще е реалност от 1 януари.

Увеличението на минималната работна заплата ще е 10.9%. Нетният приход на човек, който получава минимално заплащане, ще бъде 397 лева Размерът надвишава линията на беднотия от 321 лева

С влизането на мощ на новата минимална заплата редица лечебни заведения ще престанат да действат, предизвести ръководителят на Сдружението на общинските лечебни заведения доктор Неделчо Тотев.

В половин Европа няма минимална месечна работна заплата. Там минималното месечно заплащане е със 60% по-високо от страните, в които има открита минимална работна заплата, сподели ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

При прибавяне към минималната заплата и на клас прослужено време съотношението минимална/средна работна заплата ще е 51% при приблизително за страните от Европейския съюз 42%.

Към момента в България над 400 000 чиновници се обезпечават на минимална работна заплата.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР