Работодателите, посетени от проверяващите, са определени като рискови, след подадени

...
Работодателите, посетени от проверяващите, са определени като рискови, след подадени
Коментари Харесай

Работник, който получава 1500 лв., но работодателят му го осигурява на МРЗ, губи над 100 000 лв.

Работодателите, посетени от проверяващите, са избрани като рискови, след подадени сигнали против тях.

Работници с по-ниско обучение най-често се съгласяват на пари в плик, а работодателите, които заплащат заплатите на своите чиновници " под масата “ са микро, дребни и по-рядко междинни и огромни предприятия, споделят от Националната организация по приходите (НАП).

Инспектори от Национална организация за приходите и ГИТ са ревизирали общо 516 сдружения за съществуването на трудови контракти на чиновниците и съблюдаване на данъчно-осигурителното законодателство, стана ясно още по време на кръгла маса на тематика " Заплата в плик “.

Работодателите, посетени от проверяващите, са избрани като рискови, след подадени сигнали против тях и наблюдения на контролните органи поради подозрения, че в тях са наети служащи без контракт. Често в такива предприятия чиновниците са сключили 4-часов трудово контракт, а работят 8 ч. или са обезпечени върху минимална работна заплата, а в реалност получават двойно повече.

По думите на Екатерина Асенова, изпълнителен шеф на ГИТ, заплатата в плик затваря бъдещето освен на обособения човек, а и на доста значими сфери и обществени системи и надлежно на цялото ни общество.  

" Работник, който получава 1500 лева, само че работодателят му го обезпечава на минималната работна заплата, в дълготраен аспект ще изгуби близо 109 000 лева “, сподели Антония Иванова, шеф на дирекция " Комуникации “ в Национална агенция за приходите.

" Въпреки че най-големи загуби от заплатите в плик търпят чиновниците, това събитие нанася съществени вреди и на работодателите. Те могат да получат съществени санкции, наказателни лихви, отнемане от право да вземат участие в публични поръчки, даже и да носят наказателна отговорност, като в това време рискуват имиджа си измежду сътрудници, клиенти, снабдители “, разяснява Калин Атанасов, държавен специалист в дирекция " Управление на риска “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР