Работодателите планират да ги заменят с изкуствен интелектВсе по-малко хора

...
Работодателите планират да ги заменят с изкуствен интелектВсе по-малко хора
Коментари Харесай

Милиони индийски програмисти са пред уволнение

Работодателите възнамеряват да ги заменят с изкуствен интелект

Все по-малко хора ще са нужни за класическото програмиране
(снимка: CC0 Public Domain)

Индия е на прага на всеобщи съкращения на програмисти. Азиатската страна е дом на милиони разработчици на програмен продукт, които работят по аутсорсинг и извършват поръчки от западни компании. През идващите две години нуждата от тях ще отпадне отчасти или изцяло, защото ще бъдат сменени от изкуствен интелект. В други страни се случва същото, въпреки и не толкоз бързо.

През последните 15 години броят на индийските програмисти нараства стремглаво и от ден на ден западни компании им се доверяват да пишат код. Но до две години тези фрагменти могат изцяло да изчезнат от бизнеса с разработка на програмен продукт, отбелязва репортаж на CNBC. 

Прогнозата е на Емад Мостак, изпълнителен шеф на стартъпа Stability AI, родом от Бангладеш. Неговата компания създава и образова логаритми за изкуствен интелект. Мостак е уверен, че през идващите години множеството програмисти в Индия ще изгубят работата си просто тъй като техните умения и опит към този момент не се търсят.

Според него, доста по-малко хора са нужни за писане на първокачествен код в този момент, в сравнение с преди няколко години. Те биват сменени освен от системи с изкуствен интелект, способни да генерират подготвен код в отговор на поръчка в елементарна вербална форма, само че и от системи за програмиране с малко код и без код, за които въобще не е належащо да знаете езици за програмиране.

По данни на Блумбърг към юли 2023 година, над 5 милиона програмисти са живели в Индия, които най-вероятно ще останат без работа в близко бъдеще, заради появяването на ChatGPT и други сензационни невронни мрежи. 

Мостак се концентрира особено върху индийските програмисти, макар че съгласно него ориста им ще споделят техни сътрудници и от други страни. Изкуственият разсъдък ще има друго влияние върху растежа на безработицата измежду програмистите в дадена страна – всичко ще зависи от локалното законодателство. Така да вземем за пример, съгласно Мостак, разработчиците на програмен продукт във Франция ще бъдат по-добре предпазени от уволняване, в сравнение с в Индия.
още по темата
“Аутсорсинг програмистите в Индия ще изчезнат през идната година или две, до момента в който във Франция в никакъв случай не уволняват разработчик ”, споделя Емад Мостак в репортажа на CNBC.

В Индия има няколко огромни организации, за които писането на код за клиенти е главната, а от време на време и единствената активност. Най-голямата от тях е консултантската компания Tata Consultancy Services (TCS), а нейни директни съперници са Infosys и Wipro. 

Клиенти на индийските разработчици, наред с други, са софтуерните колоси от Силициевата котловина, банките на Уолстрийт, самолетните компании и комерсиалните вериги. IBM, да вземем за пример, напълно реалокира създаването на своята именита операционна система AIX в Индия и в този момент редуцира американски програмисти.

TCS се пробва да се приспособява към новите действителности – тя се ангажира да преквалифицира програмистите в експерти по изкуствен интелект, с цел да могат да вземат участие в нейното развиване, прилагайки добити преди този момент умения. Компанията ще даде нови познания на 25 хиляди експерти.

Емад Мостак има вяра, че сегашните програмисти от Индия в действителност могат да преоткрият себе си в региона на изкуствения разсъдък. Според него, все по-малко хора ще са нужни за класическото програмиране, само че такива експерти ще останат търсени в свързани области. Въпросът е единствено дали ще има задоволително свободни позиции за всички тях.

Мостак счита, че класическите индийски програмисти ще отпаднат от пазара на труда след две години, т.е. по-бързо от сътрудниците им в други страни по света. Извън Индия, процесът ще отнеме приблизително към пет години, предвижда CNN. 
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР