Работодателите от четирите организации - АИКБ, КРИБ, БСК и БТПП,

...
Работодателите от четирите организации - АИКБ, КРИБ, БСК и БТПП,
Коментари Харесай

Бизнесът категоричен: КЕВР да отмени решението си за цената ...

Работодателите от четирите организации - АИКБ, КРИБ, БСК и БТПП, изпратиха писмо до преседателя на КЕВР Иван Иванов и до медиите с искане регулаторът да анулира решението си за цените на газа от 1 ноември, написа.

На 1 ноември комисията се произнесе, че цената за контролирания пазар - за топлофикациите и газоразпределителните сдружения, е 93,19 лева за мегаватчас вместо над 124,76 лева, както беше първичното предложение на " Булгаргаз ". За бизнеса обаче цената остана 119,87 лева, което е нарастване с 27%.

Работодателите изброяват и аргументите, които обосновават настояването им.

„ Булгаргаз “ ЕАД извършва ролята на публичен снабдител. Индустрията в България има декларирани количества и подписани контракти с „ Булгаргаз “ ЕАД в качеството му на публичен снабдител. Въпреки привидното съществуване на „ свободен пазар “ за природен газ, фактическото състояние на търговията в България е напълно друго. На процедура ние бяхме принудени чрез законови промени да излезем на така наречен „ свободен пазар “, чиято конструкция на действие е тежко обременена от регулация.

Тази регулация ускорява монополното състояние на „ Булгаргаз “ ЕАД и отваря опцията за използване на правилото на кръстосано субсидиране сред двете групи крайни консуматори – битови и бизнес. Именно този принцип е неразрешен от Третия енергиен пакет на Европейска комисия. Нещо повече – същият е категорично посочен в член 31, т. 6 от Закона за енергетиката, където е посочено, че: член 31. При осъществяване на пълномощията си за ценово контролиране комисията се управлява с изключение на от правилата по член 23 и 24 и от следните правила: …6. недопускане посредством цените на кръстосано субсидиране: а) сред обособените групи клиенти… “.

Смятаме, че с оповестените предварителни планове за промяна в цените на контролирания пазар и отражението в противоположната посока върху цените за индустриалните консуматори подхожда точно на този неразрешен от Европейска комисия принцип.

В тази връзка настояваме изрично КЕВР да вземе деликатно решението си при одобряване на цените за ноември 2021 година, като не допусне съображение за пускане на наказателна процедура против България.

Смятаме, че пазарът за природен газ в Европа, както и стартиралите няколко следствия за операции от европейски институции оказва спомагателни предпоставки в тази посока. Обръщаме внимание, че откакто в решението на КЕВР написа, че в 10,10 часа е получен мейл от „ Газпром “, че „ Булгаргаз “ ЕАД е извършил поставените изискванията и те се съгласяват да създадат доставката на " спестените " количества, е редно „ Булгаргаз “ ЕАД да подаде ново заявление за одобряване на цени.

Всички клиенти на „ Булгаргаз “ ЕАД имат едни и същи контракти и условия - и това е в поддръжка на нашите причини. Индустрията, топлофикациите и газоразпределителните сдружения (в ролята на крайни снабдители) подписват едни и същи контракти с „ Булгаргаз “ ЕАД, просто тъй като е публичен снабдител.

Регулаторът следва да дефинира една и съща цена на публичния снабдител към всички негови клиенти. Това няма да е в нарушаване на цитирания от КЕВР член 30, алинея 1, т. 7 от Закона за енергетиката.
„ Булгаргаз “ ЕАД закупува природен газ от два източника:
- „ Газпром Експорт “;
- Държавната петролна компания на Република Азербайджан – „ Сокар “.

Поради пандемията през 2020 година „ Булгаргаз “ ЕАД не е доставил всички поръчани количества по контракта с „ Газпром Експорт “, когато цените бяха 3-4 пъти по-ниски. Тези количества са поръчани от името и за сметка на всички клиенти на „ Булгаргаз “ ЕАД в ролята му на публичен снабдител. Те са по-евтини и са „ спестени “ от всички клиенти на „ Булгаргаз “ ЕАД. Те не са „ спестени “ единствено от топлофикациите и крайните доставчици, по-скоро са спестени от тях в по-малка част. Няма по какъв начин в регулаторно решение във връзка с монополна доставка КЕВР да „ разпредели “ тези количества единствено за топлофикациите и крайните доставчици. Точно както няма по какъв начин да има регулаторно решение, че количествата от „ Сокар “ отиват единствено за топлофикациите и крайните доставчици.

КЕВР контролира монополни участници в пазарите на сила. С регулаторното решение на КЕВР от 01.11.2021 година имаме предоставена непозволена държавна помощ към топлофикациите и към крайните доставчици ", се споделя в позицията на работодателите.

Тя е подписана от Васил Велев, ръководител на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България, Добри Митрев, ръководител на УС на Българска стопанска камара, Цветан Симеонов, ръководител на УС на Българска търговско-промишлена палата, Кирил Домусчиев, ръководител на УС на Конфедерация на работодателите и индустриалците в България

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР