Работодателите обявиха, че ще сезират ДАНС и МВР за високите

...
Работодателите обявиха, че ще сезират ДАНС и МВР за високите
Коментари Харесай

КЕВР започва проверка на цените на енергийната ни борса

Работодателите оповестиха, че ще сезират ДАНС и Министерство на вътрешните работи за високите цени на тока за бизнеса. В същото време КЕВР стартира инспекция на цените на енергийната ни борса.

Седмицата стартира с цени на електрическата енергия на борсата в сегмента " Ден напред " над 300 лв. за мегават час и остана висока и през идващите няколко дни. Сега, с доставка за на следващия ден, цената падна до 211 лева за мегават час.

На картата на Европа цените у нас с доставка " Ден напред " не са измежду най-високите за утрешния ден. Въпреки това, силата в България остава по-скъпа от страни като Полша, Германия, Франция и Швейцария, а бизнесът се оплаква, че високите цени го вършат неконкурентоспособен.

Високите цени на силата принудиха леярната в една от компаниите за центробежно леене и механична обработка да спре работа. Втора седмица заетите в цеха 14 служащи са в отпуск.

" Защото в последните седмици цената на ел. силата се увеличи доста, което прави енергоемките производства да работят на минимална облага, даже има заплаха да работим на загуба “, изясни изпълнителният шеф инж. Владимир Ангелов.

Заради високите цени на силата, цената на някои от изделията от производството е нерентабилна.

" Нашето дружество е експортно насочено и е доста мъчно да убедим нашите западни сътрудници в това, че би трябвало да им увеличим цената, тъй като цената на тока в България е с 50% по-висока от тази в Германия, в случай че всички цени на материалите също се подвигат значително и за нас става все по-трудно да работим рентабилно ", добави инж. Владимир Ангелов.

Директорът на Българския енергиен холдинг Валентин Николов разгласи, че недостиг на сила у нас няма. Според него казусът с цените на борсата няма да бъде решен с оставката му, която бизнесът през вчерашния ден изиска. Проблемът бил в безлимитните контракти, които е разрешено да подписват търговците на ток.

„ Тя оставката ми е най-малкият проблем. Ако вие си вършиме къща с тухли и отидете на борсата да се пазарите за тухли, с цел да може да ви излезе по-евтино, идва един човек с небостъргач и споделя - не ме интересува каква е цената взимам всичко, и вашата цена хвръква с тази на небостъргача “, сподели Валентин Николов.

Асоциацията на търговците на електрическа енергия разгласи, че нелимитираните предложения - тези по оптимални цени, са под 0,2% от търсенето. Според тях гръцкият пазар е вторият най-скъп в Европа и обединяването му с българския покачва цените у нас.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР