Работодателите нямат право да следят служебните и-мейли на служителите си,

...
Работодателите нямат право да следят служебните и-мейли на служителите си,
Коментари Харесай

ЕК забрани на работодателите да следят какво правят служителите им онлайн

Работодателите нямат право да наблюдават служебните и-мейли на чиновниците си, в случай че не ги уведомят авансово за това. Това постанови през днешния ден Европейският съд по правата на индивида в Страсбург. Решението би трябвало да се трансформира в законова процедура във всички страни членки от Съвета на Европа, измежду които е и България. В някои от тях фирмите имат право да четат електронната поща на чиновниците си, осведоми Българска национална телевизия.

През 2007 година румънецът Богдан Михай Барбулеску е уволнен от работа, тъй като употребявал длъжностен профил в чат приложение за персонална връзка с годеницата и брат си. Програмистът завежда дело в румънски съд с аргумента, че е накърнено персоналното му пространство.

Съобщенията съдържали информация за здравето и половия му живот. Той се базира на Европейската спогодба за правата на индивида. Съдът обаче отсъжда в интерес на работодателя.

Румънецът се обръща към Европейския съд по правата на индивида. При първото присъждане предходната година съдиите в Страсбург постановяват, че въпреки персоналното пространство на служителя в действителност да е накърнено, работодателят е имал право да следи връзките му. Мотивът е, че те са осъществени с корпоративни средства.

Днешното решение ревизира това от предходната година. То се очакваше с огромен интерес поради полемиките за все по-размитите граници сред персоналния и професионалния живот. Румънската страна не би трябвало да заплаща обещететение на Барбулеску, а единствено разноските по делото.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР