Работодателите недоволстват - цената на газа за април е прекалено

...
Работодателите недоволстват - цената на газа за април е прекалено
Коментари Харесай

Mилиони левове загуби за бизнеса от високата цена на газа

Работодателите недоволстват - цената на газа за април е прекомерно висока по отношение на европейските котировки, сложени са в неконкурентна среда, показва " Нова телевизия ".

Енергийният специалист Красимир Манов акцентира, че към 35 евро на мегаватчас е природният газ, който в размер на 1 милиарда кубически метра, постъпва по контракта с Азербайджан. " Би трябвало, в случай че не употребяваме от Чирен, цената да е към цената на борсата. Има две аргументи това да не е по този начин - некадърността в ръководството на бранша, както и схемите за кражба.

Няма справедлива причина цените да са толкоз високи - към 40%. Продължаваме да получаваме съветски полутечен природен газ.

Когато цената на интернационалната борса е една, ти получаваш доста по-висока цена за доставка, тази разлика отива някъде. Не се пази българския интерес.

А за бизнеса това е мародерство.

Става дума за машинация, което ще коства на бизнеса към 500 млн. за тази година.

Прокуратурата да извърши следствие, тъй като става дума за " Булгаргаз ", уточни той. И добави, че участникът, който е трябвало да извърши публичната поръчка за водопровод от Бутан до Чирен, както и разширението на газохранилището, се отхвърля, и всичко отива при " Главболгарстрой " и цената на публичната поръчка скача със 120 млн.

От своя страна Васил Тодоров, основен секретар на Българската търговско-промишлена палата, счита, че от месеци е тендеция това, че цената на газа, оповестена от снабдител е с 30% по-висока от тази, която се търгува на пазара. Тази цена прави продукцията на предприятията неконкурентноспособна.

Цената на газа за април ще доближи 39% растеж, което породи нашата безапелационна реакция против държавната политика.

На месец стопанската система ни ще губи към 42 млн. лв., които мъчно ще бъдат обезщетени. Механизъм за обезщетения е един от разновидностите, другият е намаляването на цените ", съобщи той.

По думите му би трябвало да се реализира външен одит върху ценообразуването, с цел да се откри от кое място идва разликата. " Вероятно ще се разиска обезщетителен механизъм, с цел да се понижи натискът върху бизнеса. Размерът би трябвало да е разликата сред борсовата цена и тази, която е избрана ", изясни Тодоров.

 

 
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР