Работодатели настояха да отпадне или да бъде променено ограничението общият

...
Работодатели настояха да отпадне или да бъде променено ограничението общият
Коментари Харесай

Бизнесът иска още облекчения при наемането на работници

Работодатели настояха да отпадне или да бъде променено ограничаването общият брой на жители от трети страни, работещи за локалния шеф, да не надвишава 10% от наетите по трудово правно отношение български жители. Искането беше показано по време на съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие от ръководителя на АИКБ Васил Велев и от зам.-председателя на БСК Димитър Бранков.

Според Велев заложеното ограничаване би трябвало да отпадне или да се усили от 10% до 30%. От БСК поддържат това предложение, въпреки че тяхната концепция е процентът на наетите чужденци от трети страни да се усили от 10 на 20 на 100.

Работодателите мотивираха предложенията си с потребностите на пазара на труда. " Поради неподходящите демографски трендове на 100 напуснали пазара на труда влизат едвам 63-ма, а 5-6 отпътуват за чужбина.

Потребностите порастват по отношение на растежа на брутния вътрешен артикул и на промишлеността ", сподели Васил Велев. Той съобщи, че има голям дефицит на човешки запаси във всички браншове. По думите му през вчерашния ден са изнесени данни, че брутният ни вътрешен артикул би бил с 4 млрд.лв. по-голям, в случай че нямахме този дефицит на човешки запаси, а съгласно данни на МВФ загубата или пропуснатата изгода е още по-голяма - 7% по-малък Брутният вътрешен продукт или 7 млрд.лв. Работодателите показаха, че в Румъния имало цялостен цех с виетнамски служащи.

От КТ " Подкрепа " са изрично срещу предлагането на работодателите, което съгласно тях ще докара до трудов и обществен дъмпинг. Според тях то цели да се задържат заплатите в миг, в който има условия за повишението им.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР