Работодатели и синдикати призовават спешно да се прекрати опасното изкривяване

...
Работодатели и синдикати призовават спешно да се прекрати опасното изкривяване
Коментари Харесай

Работодатели и синдикати искат спешно да бъдат прекратени договорите с американските ТЕЦ-ове

Работодатели и синдикати приканват " незабавно да се приключи рисковото деформиране на енергийния пазар, провокирано от непозволена държавна помощ ". Това е записано в взаимна позиция на Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската търговско-промишлена палата, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и КНСБ, публикувана до медиите., 

" Дългосрочните контракти за изкупуване на електрическа енергия по преференциални цени от " Ей и Ес  - 3С Марица Изток 1 " и " Марица Изток 3 " би трябвало да бъдат прекъснати преди оповестяването на търг за потенциали ",  се отбелязва още в документа. Двете централи са известни още и като " американските ТЕЦ-ове ", а позицията против продължаването на работата с тях е на фона на аудиенция на американски енергийни специалисти у нас, които се срещнаха и с премиера Борисов през днешния ден. Американската енергийна делегация ще остане у нас до 13 декември, само че към този момент е декларирала интерес и към " Марица Изток 2 ".

" Поводът да повдигнем остро въпроса още веднъж тъкмо в този момент е фактът, че инвестицията на една от централите към този момент е изцяло изплатена. Това бе доказано и от Брюксел, и от наетата от българското държавно управление водеща международна консултантска компания. Категорични сме, че българските консуматори нямат „ непотребни “ милиони за непозволени облаги посредством неприемлива държавна помощ. В същото време цените на електрическа енергия за промишлеността в България още веднъж са най-високи в Европейски Съюз и търпението ни се изчерпва. Време за следващо отсрочване към този момент няма. Предстои въвеждане на капацитетен механизъм, при който въглищните централи могат да получат средства в конкуренция с други производители от страната и чужбина и съгласно европейските правила /след нотификация – позволена държавна помощ/. ", написа в общата позиция на бизнеса и синдикатите.

 

" По силата на подписани контракти преди присъединението на България към Европейски Съюз те получават в несъгласие с правото на Европейски Съюз държавна помощ. Само за регулаторната година от 01.07.2019 година до 30.06.2020 година, без нужното в такива случаи утвърждение от Европейска комисия,  над 700 млн. лева ще се платят непазарно на вложителите в " Ей и Ес – 3С Марица изток 1 " и " Контур Глобал Марица изток 3 ", от които 301 млн. лв. са за втората, изплатена изцяло електроцентрала. ", показват създателите на позицията. Те напомнят, че държавните гаранции за вложения се не разрешават от Договора за действие на Европейски Съюз, който е подписан и от България по време на присъединението. " Да, двете централи са нужни на българската енергийна система. Без тяхното произвеждане няма да има задоволително електрическа енергия. Да, те употребяват локален запас – български въглища. Но за тях важат същите правила и закони. Конкуренцията и върховенството на правото е за всички!Крайно време е способените органи да вземат ограничения, с цел да се приключи ненужното натоварване на българския бизнес и да се потърси отговорност на тези, които е трябвало да предложат навременни решения и дейности за преустановяване на непозволената тежест за българския бизнес и семейства. ", се споделя още в документа.

" Никак не е розово бъдещето за въглищните централи, изключително в този момент, когато Европейска комисия приема проекта за " Зелена Европа ". Така че " Белене " и " Козлодуй " стават две извънредно значими площадки освен за диверсификацията, само че и за енергийния ни баланс за бъдещето след 10 години " - това подчертал министър-председателят Борисов по време на срещата си през днешния ден с енергийните специалисти от Съединени американски щати. Той особено отбелязал, че е защитил същите тези " пред цялото управление на Съединени американски щати " по време на формалното си посещаване в Белия дом - пред президента Тръмп, пред вицепрезидента Пенс и пред държавния секретар Помпео. В рамките на срещата Борисов е изтъкнал също, че съдействието със Съединени американски щати ще способства за подсилване на енергийната сигурност на България и за диверсификация на енергийните източници и направления, в това число чрез импорт на полутечен природен газ при преференциални за страната ни условия.
" Ядрената енергетика би могла да бъде добра основа за развиване на партньорството сред двете страни ", отбелязал министър-председателят пред американските специалисти. Той пояснил, че за България нуклеарната енергетика играе значима роля за гарантиране на националната, районната и европейската енергийна сигурност. Делегацията на американски енергийни специалисти е у нас в осъществяване на договореностите, реализирани в границите на срещата на премиера Борисов с американския президент Доналд Тръмп на 25 ноември 2019 година във Вашингтон. Вчера, те са посетили площадката на АЕЦ " Белене ", а в идващите дни ще посетят " Марица Изток 2 " и АЕЦ " Козлодуй ".

Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР