Работното пространство в дома трябва да е семпло, изчистено от

...
Коментари Харесай

Домашният офис: как да останем работоспособни?


Работното пространство в дома би трябвало да е семпло, изчистено от “дразнители”. (снимка: CC0 Public Domain)

Много хора споделят, че работата от вкъщи им е по-приятна и са по-продуктивни. Други пък се оплакват, че не съумяват да се съсредоточат. Има няколко неща, които можем да създадем, с цел да сме по-ефективни при работа в домашния офис.

На първо място би трябвало да сме наясно, че работата от вкъщи е предизвикателство най-често тъй като се размива границата сред служебни задания и персонални задължения. Разберем ли това, работата от вкъщи ще ни е доста по-лесна и по-продуктивна

Подходяща конюнктура

Обстановката за работа е основна за продуктивността. Не инцидентно мнозина споделят, че избират да вървят да работят в офиса си, тъй като там имат съответната „ настройка за работа “.

Подходящата конюнктура значи комфортна работна среда, допустимо минимум разсейващи детайли в близост, приятни цветове, комфортно разположение на работното пространство, даже всички тези дребни неща, които основават на човек работно въодушевление – настолна фотография или някакъв обичан аксесоар.

Минимум разпръскване

Разсейващите детайли – да вземем за пример тв приемници и игрови конзоли – не би трябвало да попадат в полезрението по време на работа. Същото важи и за телефона, с изключение на в случаите, когато се употребява за работа.

Работещият от къщи би трябвало да се разбере със своите близки, че има моменти, в които не е добре да го разсейват, и да фиксира правила за връзката във времето, в която мозъкът му е зает с работа.

Ергономичен комфорт

Удобството на работното място е основно. То е значимо за здравето ни, само че също и за настройката за работа – никой не сяда с възторг на бюро, което му е неловко. Създайте си комфорт и го направете в този момент, не отлагайте за „ след това “. Тук би трябвало да се вземат под внимание: столът с неговата височина и неотстъпчивост, бюрото с неговите размери, височина и аксесоари, мониторът и неговото позициониране, източниците на спомагателна светлина – прозорци, лампи.

Физическото улеснение е значимо освен за здравето, само че и за концентрацията. (снимка: CC0 Public Domain)

Удобството по време на работа значи по-малко разпръскване, по-малко неспокойствие, по-малко отмалялост и скука.

Музика

Домашната фонотека може да е огромно прелъщение, само че всеки човек знае по кое време и каква музика му оказва помощ да е концентриран. По време на работа в дома е желателно да разчитаме на онази музика, която е ненатрапчива, само че оказва помощ за концентрацията. Шумове като бумтене на уличния трафик би трябвало да бъдат лимитирани, доколкото е допустимо.

Любимата музика може и да не е най-подходяща за работа. (снимка: CC0 Public Domain)

Време за тежки задания

Всеки човек има друг „ вътрешен “ график. Някои работят по-добре заран, други – вечер.

Ако сте най-бдителни и фокусирани рано заран, запазете най-трудните задания за този времеви прозорец. Съсредоточете се върху по-маловажните задания по-късно.

Баланс сред работа и отмора

Поддържането на ясна граница сред почивките и действителната работа оказва помощ човек да остане дееспособен. В офиса това е елементарно, само че в дома изисква известна самодисциплина. Във времето за отмора е най-добре човек да стане, да се отдръпне от работното пространство, да насочи мозъка си към нещо друго. Това може да е релаксиращ душ, излизане на разходка, къса гимнастика – съгласно усета. Важно е да има „ буфер “ сред другите стадии на работа и този буфер в действителност да откъсва от работните процеси.

Кога вниманието убягва

Важно е човек да усеща по кое време вниманието му стартира да убягва, да се плъзга „ по повърхността “. В такива моменти човек става непроизводителен. По-добре е да стане от работния стол, да се занимае с нещо друго, в сравнение с да се пробва още веднъж и още веднъж да се занимае със задачата, при която вниманието му бяга.

Има разнообразни тактики за справяне с „ бягащото внимание “. Най-често те включват:

Човек би трябвало самичък да си сложи граници за всичко не-работно, което притегля вниманието. (снимка: CC0 Public Domain)

Без онлайн разсейвания

Подобно на тв приемника и игровите конзоли, и заниманията онлайн могат да спъват работата ни в домашния офис. Затова затворете всички уеб сайтове за игри, „ ликвидиране на време “, залагания и други Ако би трябвало, „ изнесете “ ги в обособен браузер. Затворете чатове, месинджъри и други канали за продан на известия. Изключете и звуковите известия на телефона.

Понякога единствено тази стъпка е задоволителна човек да увеличи продуктивността си с 50%.

Хранене, пиянство и здравословни привички

Работата от вкъщи подготвя към някои неверни привички като да вземем за пример ядене по време на работа. Но по-добре е човек да сложи ясно разграничаване сред другите действия. Времето за хранене е време за хранене и мозъкът би трябвало да си почива от работата.

Важно е човек да пие вода по време на работа, с цел да се поддържа добре хидратиран, което пък оказва помощ за положителната централизация. Тези, които „ не помнят “ да пият вода, могат да се подсещат, като си сложат бутилка или кана с вода на бюрото.

Създайте си и табиет за здравословно оживление. Това може да е спорт преди работа или динамична разходка след последния работен час. Ако имате градина, работата в нея също може да е здравословно физическо натоварване и в същото време пречистване на съзнанието от служебните задания.

В умозаключение

Да останем фокусирани, когато работим от вкъщи, е от основно значение и е изпълнимо. За мнозина това е мъчно, тъй като даже най-разумните хора са склонни да размиват границата сред дома и работата. И дано не забравяме, че има дни, в които може да не сме в най-хубавата си форма: никой не е кадърен на най-хубавото през целия ден, всеки ден.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР