Някои онлайн платформи дори не знаят колко голям е обемът

...
Някои онлайн платформи дори не знаят колко голям е обемът
Коментари Харесай

Социални мрежи и лична информация: просто бизнес


Някои онлайн платформи даже не знаят какъв брой огромен е размерът на събраните данни за потребителите (снимка: CC0 Public Domain)

Социалните мрежи събират от потребителите си повече персонална информация, в сравнение с заявяват публично, откри американски регулатор след задълбочено изследване на бизнес практиките им.

Разследване на Федералната комерсиална комисия на Съединени американски щати (FTC) разкри, че избрани обществени мрежи и стрийминг услуги събират персонални данни в по-голяма степен от заявеното. Редица компании са упрекнати от американските управляващи в неразрешено събиране на информация за консуматори, в това число малолетни.

Според обява на Ню Йорк Таймс, девет компании са попаднали под подозрение, в това число Meta Platforms, YouTube и TikTok. Предоставяйки услугите си най-вече гратис на потребителите, те печелят пари, като събират информация за тях за по-нататъшната ѝ продажба на рекламодатели.

Рекламодателите, от своя страна, разполагайки с обстоен демографски профил на аудиторията, могат да оферират избрани артикули и услуги на своите клиенти. Освен това, съгласно FTC, тези компании не пазят задоволително добре потребителите, изключително децата и юношите.

Комисията е почнала своето следствие преди съвсем четири години. Това е първото по рода си в детайли изследване на „ непрозрачните бизнес практики ” на най-големите онлайн платформи, които ръководят рекламен оборот от милиарди долари, с помощта на достъпа до потребителска информация.

Според FTC, следствието потвърждава нуждата от усилване на контрола върху тази област от федералното законодателство на Съединени американски щати, както и въвеждане на някои ограничавания върху методите, по които фирмите употребяват персонални данни.

„ Практиките за наблюдаване заплашват неприкосновеността на персоналния живот и свободите на хората, излагайки ги на редица закани от кражба на идентичност до гонене ”, разяснява Лина Хан, ръководител на FTC.

Американските регулатори от дълго време показват угриженост по отношение на въздействието на обществените мрежи върху психологичното здраве на по-младото потомство, само че до момента опитите на законодателите да засилят контрола върху тях значително се провалят. Лина Хан отбелязва, че опитите за усилване на ограниченията за саморегулиране на фирмите също не са довели до нищо.

Федералната комерсиална комисия стартира своето следствие през декември 2020 година, обхващайки дейностите на девет компании, които имат 13 платформи. Комисията прави изводи въз основата на изследване на данни за активността на фирмите в интервала от 2019 до 2020 година, като обръща главно внимание на методите за събиране на информация, нейното потребление и предпазване.

В полезрението на регулаторите попаднаха платформите Фейсбук, Whatsapp, Instagram, YouTube, TikTok, Messenger, Twitch, Discord, Snapchat, Reddit и X. Ръководството на комисията не разяснява доколко една или друга компания нарушава ползите на потребителите във връзка с отбраната на персоналните данни.

FTC откри, че фирмите получават изчезнала информация за потребителите посредством други платформи и от време на време купуват спомагателни данни за хора, които не са техни клиенти. Повечето компании събират информация за възрастта, пола и езиковите желания на потребителите, някои я допълват с данни за обучение, равнище на приходи и фамилно състояние.

В същото време потребителите нямат действителна опция да откажат да дават информация за себе си, а фирмите постоянно съхраняват информацията доста по-дълго, в сравнение с се изисква според изискванията на съглашението с потребителите. Данните за клиентите безусловно е събирана в подробни досиета, които се дават на рекламодателите.

Регулаторите също откриха задоволителен огромен брой консуматори под 13-годишна възраст на платформи, които на равнище правила са оповестили забрана  тази група да употребява ресурсите им. В доста приложения е събрано същото количество данни от юноши и възрастни. Някои компании даже се затрудняват да обяснят на проверяващите какъв брой огромен е размерът на събраните данни.

Преди година Лина Хан инициира развой на основаване на правила за проявление на реклами на потребителите на онлайн услуги. През януари Epic Games беше принудена да се съгласи да заплати санкция от 500 милиона $ за нарушение на законите по отношение на поверителността на малолетните. През 2022 година обществената мрежа X (по-рано Twitter) беше санкционирана със 150 милиона $ за злоупотреби при потреблението на потребителски данни за ориентирана реклама.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР