Работниците в хотелите и ресторантите у нас получават най-малко пари.

...
Работниците в хотелите и ресторантите у нас получават най-малко пари.
Коментари Харесай

В хотели и ресторанти работят за най-малко пари


Работниците в хотелите и заведенията за хранене у нас получават минимум пари. Поне това сочат формалните данни на националната статистика. През последното тримесечие на 2017 година в този бранш междинната заплата е била 647 лв.. И въпреки да се регистрира също и трайна наклонност за увеличение на заплащането (от 600 лв. през аналогичния интервал на 2016 г.), работещите в местата за настаняване и кръчмите публично получават най-ниските приходи у нас. Реално обаче нещата надали стоят тъкмо по този начин, най-малко във връзка с сервитьори и бармани, голяма част от които се радват и на бакшиши.

На второ място по ниски заплати се подреждат строителите. В този бранш междинното месечно заплащане през интервала октомври-декември 2017 година е било 847 лв.. За малко повече – 858 лв., работят хората, заети в администрацията и спомагателни на нея действия. В селското, горското и рибното стопанство пък са взимали приблизително по 873 лв.. Малко по-големи са заплатите на работещите в секторите по ръководство на води и боклуци. Там за четвъртото тримесечие приблизително са взимали по 916 лв.. В преработвателната индустрия пък са получавали по 959. В сферата на културата, спорта и развлеченията заплатите са били с по 9 лв. повече. Служителите в превоза, куриерските услуги, пощите и складовете са последните, чиято междинна заплата е била под хилядарка – 985 лв..

Служителите в автосервизите, автокъщите и дилърите на нови коли са получавали приблизително по 1019 лв. в края на предходната година. Малко повече – по 1067 лв., са взимали хората, работещи в областта на продажба и наемане на парцели. Социалните служащи и чиновниците в здравните заведения са идващите в класацията с по 1131 лв.. Средната заплата на държавните служители през четвъртото тримесечие на 2017 година е била 1219 лв.. Хората на науката са взимали по 1586 лв., а с 4 лв. повече са били междинните заплати в добивната индустрия. Заетите във финансовата и застрахователната сфера са се подписвали против 1783 лв. приблизително.

На най-високи заплати в България се радват хората, работещи в енергийните предприятия, както и тези в телекомуникациите. Първите са взимали приблизително по 1808 лв. през последните месеци на м.г. Вторите, обичайно са рекордьори и остават такива. Средната заплата в бранша е била 2448 лв..

За цялата българска стопанска система през обсъждания интервал междинното равнище на заплащането е 1095 лв., демонстрират изчисленията на Национален статистически институт. Отчита се и нарастване по отношение на предходното трето тримесечие - с 5.6%. Икономическите действия, в които е записано най-голямо нарастване, са " Образование " - с 19.2%, " Операции с недвижими парцели " - със 7.7%, и " Други действия " - с 6.2%.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР