Работниците от Мини Марица-изток и ТЕЦ Марица-изток 2 ще протестират

...
Работниците от Мини Марица-изток и ТЕЦ Марица-изток 2 ще протестират
Коментари Харесай

Лидерите на КНСБ и Подкрепа призоваха Борисов и Радев да се обединят, за да не стане токът безбожно скъп

Работниците от Мини " Марица-изток " и Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " ще стачкуват през днешния ден в София, с искане местата им да бъдат предпазени. Те настояват, че шоковото повишаване на въглеродните излъчвания, наложено от Европейския съюз, задушава българската енергетика. Над 12 000 души са директно работещите в комплекса, всички те са обезпокоени за своята работа.

Лидерите на КНСБ и КТ " Подкрепа " Пламен Димитров и Димитър Манолов гостуваха преди минути в стуидото на " Нова телевизия " с коментар по тематиката. 

" Много хора се борят за някакви неща тези месеци, но не всички знаят защо се борят. Нашите енергетици и миньори знаят защо се борят, желаят бъдеще на енергийното сърце на България, там се създава сред 45 и 60 % от силата на България. Това е базовата мощ, която със слънце, вятър или вода не може да бъде сменена ", сподели Димитров.

" Най-лошото нещо е да нямаме ток, а в случай че имаме, той ще е безбожно безценен. Когато почна това нещо с нездравословните излъчвания беше цената 1 евро, в този момент са 20, а след година ще станат 35. Ние желаеме и Европейска комисия да прилата нещата с диференциран метод. Лесно е в някои страни, където духа доста вятър, да се добива по този начин сила, само че не на всички места става. Ние не сме някакъв феномен, тъй като сме глупави и задръстени. Просто живеем на тази територия и сме си основали такава енергетика. Полша, да вземем за пример, е два пъти по-зависима от подобен рандеман от нас, там са до 80 %. Алтернатива няма. Няма кой да ни предложи ток на по-ниска цена, а таман противоположното ", сподели Манолов.

" В момента цената в ТЕЦ-2, който дава най-евтината електрическа енергия от въглища, е 129 лв. на мегават. Ако допуснем, че затворим всички въглища, тъй като сме зелени и минаваме на газ, и то тази газ, която сякаш минава през България от " Турски поток ", тогава тази цена ще бъде 200 лв.. Всеки може да сметне дали има опция и друго решение. АЕЦ Белене също отива на 200 лв., в случай че стане изобщо след 12-15 години ", разяснява Димитров.

" В момента към нас предлагането на електрическа енергия е на цена към 150 лв., т.е. много над нашата цена. Ако нашето произвеждане изчезне, се появява недостиг ", добави Манолов.

Двамата организират срещи с всички висши политици и имат вяра, че те ще се обединят по тази тематика. " Вчера бяхме 3 часа при премиера дружно с бизнеса, в петък сме при президента следобяд. Това са двамата генерали, които не би трябвало да се карат по тази тематика. Дори виждаме, че има първи проблясъци да се обединят. В понеделник Радев ще показва страната в Катовице на международния конгрес по климат. Тази комисия, която даже си отива след пет месеца, се пробва да наложи още по-тежки условия: нашите ТЕЦ-ове извършват тези емисионни отговорности да не цапат. Тази мантра, че ТЕЦ-овете цапат, е неистина. Европейска комисия сега има наказателна процедура към България, че финните прахови частици са надалеч над нормата. Но те не са от ТЕЦ-овете, те са от печки с дърва. Ако има някакво отрицателно решение с въглищните централи, в действителност това цапане ще става много по-голямо. Нали се сещате, че хората няма да могат да заплащат никакъв ток по-скъп и ще цапат още повече. Ако няма стабилно решение за въглищните централи, България не може да издържи по никакъв метод на различен главен базов сюжет за обезпечаване на тока през лятото и зимата ", разяснява Димитров.

" Нека да кажем, че опазването на околната среда е една приятна опаковка за правенето на едни страхотни пари от един хора. Смешният исландски вулкан, когато изригна, направи Европа на нищо. Когато изригна вулкана при Натуло преди 20 години беше снижена с 2 градуса цялата температура на Земята ", напомни Манолов.

" Държавата стартира да схваща. Ако до февруари ние нямаме позволение, идващият митинг ще бъде в Брюксел. Българите ще схванат каква е алтернативата - става дума за много по-сериозна цена, която не всеки ще може да си разреши. Никой не приказва, да вземем за пример, за самолетите. Те цапат най-вече ", приключи Пламен Димитров.

 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР