Работниците и служителите да не се съгласяват да подписват договори

...
Работниците и служителите да не се съгласяват да подписват договори
Коментари Харесай

Ще ви изплатят ли заплата, ако нямате договор

Работниците и чиновниците да не се съгласяват да подписват контракти с фиктивни условия в тях, защото това попречва контролните органи да съберат безспорни доказателства за нарушаванията. Това поучават от Изпълнителна организация „ Главна ревизия по труда “ (ИА ГИТ).

В отговор на питане на Българска телеграфна агенция от ведомството показват, че е значимо жителите да подават сигнали навреме, до момента в който още работят, с цел да бъдат открити на работното място. Да спомагат на контролните органи, които са длъжни да пазят анонимността на подателите на сигналите, също е един от препоръките на ГИТ. От там акцентират, че контрактуваните устно условия за работа също попречват оказването на съответна отбрана.
 
„ Трудовото законодателство подсигурява правата на работещите, само че никой не може да ги отбрани по-добре от самите тях “, разясняват от инспекцията.
 
Най-честите сигнали
 
В Инспекцията по труда постоянно постъпват сигнали от служащи, които се оплакват, че не им е платено контрактуваното, откакто са работили без трудов контракт и са били освободени. От ГИТ показват, че при такива случаи не може да се извърши надзор, тъй като действително не могат да откриват, че жалбоподателят поставя труд. Те не мога да принудят работодателя да изплати дължимите суми, защото няма писмени доказателства, че той в действителност ги дължи, изясняват от инспекцията.
 
„ Честа процедура са и сигналите за неизплатени хонорари след преустановяване на трудовото правно отношение, само че при инспекциите се оказва, че контрактуваната документално сума е изплатена, а лицата претендират за контрактувана устно “, разясняват още от ГИТ.
 
Сигналите, които постъпват в Инспекцията по труда, касaят най-много трудовите правни отношения. Те са свързани със заплащането на труда, с възникването и прекратяването на трудовите правни отношения.
 
През предходната година контролните органи на Инспекцията по труда са открили 93 954 нарушавания, свързани с реализирането на трудовите правни отношения. Най-често срещаните се отнасят до заплащането на труда, по пораждане на трудовите правни отношения и на наредбите за разпределението на работното време.
 
За януари 2023 година са осъществени 3392 инспекции, при които са установени 18 749  нарушавания. Лицата, работещи без трудов контракт през януари 2023 година са 270. Най-много нарушавания се открият в секторите и икономическите действия, в които се правят и най-вече инспекции. Това са строителството, хотелиерството и ресторантьорството, търговията, растениевъдството и отглеждането на животни.
 
 istock istock
Тези браншове са разпознати на база разбори на резултатите от контролната активност и други разбори, като високорискови по повод използването на трудовото законодателство. Съответно в тях се възнамеряват ограничения за  засилен надзор и се реализират максимален брой инспекции по отношение на всички стопански действия, разясняват от ГИТ. И прецизират, че повече нарушавания се откриват също в стопански действия като „ Производство на облекло “ и „ Производство на хранителни артикули “.
 
Превенцията за здравословни и безвредни условия на труд
 
Превенцията на работата на черно и обезпечаване на здравословни и безвредни условия на труд, изключително във високорискови действия и браншове, са измежду основните акценти на контрола на Инспекцията по труда. За предварителна защита и ограничение на сивата стопанска система годишно се възнамерява специфична мярка, инспекциите по която са с акцент върху реализиране на трудовите правни отношения. Засилено се ревизират комерсиалните обекти, възнамеряват се и акции в обекти със сезонен темперамент, главно в хотелиерството и ресторантьорството, защото рискът от работа без трудови контракти в тях също е доста висок, означават от ГИТ.

Расте недекларираният труд у нас

От края на 2022 година е почнало и нарастване на броя на чиновниците на Главна ревизия по труда. От инспекцията смятат, че назначението на повече чиновници с инспекторски пълномощия ще способства за това да бъдат обхванати повече работни места допълнително стопански действия.
 
По друга планувана мярка се реализира периодически надзор в обекти с високорискови действия по повод обезпечаването на здраве и сигурност при работа в тях. Това са обекти в добивната индустрия, металообработването, производството и съхранението на муниции и други, които се ревизират наложително най-малко един път в годината.
 
 istock istock
Гражданите могат сами да оценят работната среда
 
От края на 2022 година работещите могат да ревизират дали има риск да работят недекларирано посредством специфичен инструмент за самокритика. Той е създаден по „ Сътрудничество за почтени условия на труд “, финансиран от Фонда за двустранни връзки по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм 2014 - 2021 година
 
„ Ценното на този инструмент е, че в случай че се откри риск, работещите получават и насоки по какъв начин да работят, с цел да бъде отхвърлен “, разясняват от ГИТ. Инструментът е наличен тук.
 
Въпросници за самоконтрол са създадени и по различен план „ Оптимизация и нововъведения в ИА ГИТ “ на Оперативната стратегия „ Развитие на човешките запаси “, съфинансиран от Европейския обществен фонд. Те са свързани с общи условия на законодателството, както и със характерни за съответни браншове и стопански действия. Тези въпросници се изпращат от инспекторите по труда на работодатели. По преценка на инспекторите по труда и според от попълнената информация и риска от допускане на нарушавания, в обещано дружество се прави инспекция на място, преди която обаче работодателите още веднъж имат време да отстранят несъответствията. Самото попълване на въпросниците не носи никакъв риск от наказания за тях, само че им оказва помощ да открият сами коя нормативна наредба нарушават и надлежно да отстранят нарушаването, показват от ГИТ.
В Инспекцията по труда не считаме, че всички работодатели позволяват умишлени нарушавания. В множеството случаи става въпрос за неведение. Затова и вършим всичко допустимо да подкрепим правилните работодатели в напъните им да съблюдават закона посредством осъществяването на сходни планове, разясняват от ведомството.
 
За да увеличи информираността на работодателите и работещите за правата и отговорностите им по отношение на трудовото законодателство, с изключение на създадения инструмент за самокритика, инспекцията започва осведомителната акция „ Достоен труд – от теб зависи “
 
Ако служащите смятат, че трудовите им права са нарушени, могат да подават сигнали към Инспекцията по труда или на Горещия телефон на инспекцията 0700 17 670.
 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР