Работници от „ТЕЦ Марица 3“ в Димитровград се събраха на

...
Работници от „ТЕЦ Марица 3“ в Димитровград се събраха на
Коментари Харесай

Работниците в ТЕЦ „Марица 3″ блокираха центъра на София

Работници от „ТЕЦ Марица 3“ в Димитровград се събраха на митинг пред Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Причината е насилственото прекъсване на работата на топлоцентралата от екоинспекцията в Хасково на 21 април. Демонстрацията през днешния ден е проведена от КНСБ.

Преди да дойдат пред Министерство на околната среда и водите на бул. „Мария Луиза“ протестиращите минаха през Лъвов мост. Те носеха плакати с надписи „Днес зелен режим, на следващия ден режим на тока“, „Не убивайте енергетиката“, „Зелена интервенция ликвидира българската енергетика“.

Заради митинга в региона има скупчване на служители на реда, а придвижването е спряно. Служители на реда ще съпътстват протестиращите до Министерския съвет и до Народното събрание, накъдето се чака да се насочат.

Акцията е под надпис „Не убивайте българската енергетика! Съхранете българската енергийна самостоятелност!“.

Планираният преди седмица митинг на „ТЕЦ Марица 3“ в София не се състоя поради упованието, че работата на централата ще бъде възобновена. На 12 май вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов даде брифинг, на който разгласи, че сдружението остава затворено поради нарушавания на нормите за качество на въздуха. Той осведоми също, че страната ни е наказана от Съда на Европейския съюз поради редовно замърсяване със серен диоксид в Югоизточна България.

Минути откакто се събраха пред Министерството на околната среда и водите (МОСВ), протестиращите от „ТЕЦ Марица 3“ изпратиха преговорна група за среща с вицепремиера по климатичните политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов.

Демонстрацията е проведена от КНСБ. Освен представители на синдиката пред министерството се събраха работещи и представители на управлението на ТЕЦ-а.

Според уредниците на митинга има към 3000 души. Протестиращите развяват плакати с надписи: „Не убивайте българската енергетика“, „Искаме работа, а не глад“, „Трансформация, а не ликвидация“ и други. Те носят и свещи като знак на проблемите на българската енергетика. Искането на протестиращите е за неотложно възобновяване на работата на сдружението, което на 21 април беше затворено от екоинспекцията в Хасково.

Пред Българска телеграфна агенция юрисконсултът Юлиан Семерджиев съобщи, че централата е затворена непозволено. Вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов съобщи, че актуалният митинг не е политически. Той е единствено и само за запазването на работните места на 250 индивида от Димитровград, сподели той. Капитанов предизвести, че чакат резултати от срещата на вицепремиера или ще има по-сериозни дейности, като вероятно навлизане в министерството.

Семерджиев, който беше част от преговорната група, сподели пред публицисти по-късно, че Борислав Сандов е споделил, че няма да извърши настояването за отваряне на Топлоелектрическа централа.
Протестиращите, след час от началото на демонстрацията, се насочиха към Министерския съвет.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР