Работната група за спешни случаи ETF на Европейската агенция по

...
Работната група за спешни случаи ETF на Европейската агенция по
Коментари Харесай

ЕMA: Моноклоналните антитела са без ефект срещу новите щамове на коронавируса

Работната група за незабавни случаи ETF на Европейската организация по медикаментите EMA предизвести, че моноклоналните антитела, позволени сега за лекуване на COVID-19 е малко евентуално да имат резултат против нововъзникващи варианти на SARS-CoV-2, съобщи пресслужбата на лекарствения регулатор.

Тези моноклонални антитела са предопределени да обезвреждат вируса посредством свързване към шиповия протеин (спайк-протеина) на повърхността му. Нововъзникващите варианти обаче имат разновидности в този протеин, които могат да понижат способността на антителата да се свързват с тях, предизвестяват специалистите на организацията.

Наскоро извършени лабораторни проучвания демонстрират, че моноклоналните антитела, ориентирани към шиповия протеин, са едва ефикасни при неутрализирането на вариантите Omicron BA.4.6, BA.2.75.2 и XBB.

Данните също по този начин демонстрират, че тези моноклонални антитела не обезвреждат в забележителна степен BQ.1 и BQ.1.1, които се чака да станат преобладаващи варианти в Европейски Съюз през идващите седмици.

Въпреки, че към момента не е известно доколко понижената обезвреждаща интензивност се трансформира в понижени изгоди за пациентите, здравните експерти ще би трябвало да обмислят различни лекувания, изключително в случай че подварианти като BQ.1 и BQ.1.1 станат преобладаващи, показват още от EMA.

Антивирусните лекувания като Paxlovid (nirmatrelvir / ritonavir) и Veklury (remdesivir), които имат разнообразни механизми на деяние, се чака да запазят своята интензивност против нововъзникващите варианти, акцентират специалистите. Тези лекувания са утвърдени в Европейски Съюз за пациенти с COVID-19, които не се нуждаят от спомагателен О2 и са изложени на нараснал риск от градация на болестта до тежка форма.

По тази причина ETF предизвиква държавите-членки на Европейски Съюз да подсигуряват, че здравните експерти имат достъп до тези антивирусни лекувания за пациенти с нараснал риск от тежка форма на COVID-19.

ETF, дружно с Европейския център за надзор и предварителна защита на болесттите ECDC, ще продължи да следи епидемиологичната обстановка в Европейски Съюз, твърдят от лекарствения регулатор. Оттам допълват, че ETF обмисля също да предложи актуализация на продуктовата информация продукта за обособени моноклонални антитела.

От ЕМА напомнят още, че позволените 4 моноклонални антитела се прикрепват към шиповия протеин на SARS-CoV-2 и по този метод предотвратяват навлизането на вируса в клетките на тялото. Това са Evusheld (tixagevimab / cilgavimab), Regkirona (regdanvimab), Ronapreve (casirivimab / imdevimab) и Xevudy (sotrovimab).

Тези моноклонални антитела се употребяват за лекуване на COVID-19 при пациенти с нараснал риск от утежняване, които обаче не се нуждаят от спомагателен О2. Някои моноклонални антитела също са утвърдени като средство за предварителна защита на COVID-19.

Заключенията на ETF не се отнасят за RoActemra, друго моноклонално антитяло, което не е ориентирано към вируса, само че работи като модулатор на имунния отговор и се употребява дружно с кортикостероидни медикаменти при пациенти, които се нуждаят от спомагателен О2 или механична вентилация, акцентират от регулатора.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР