Работната група по енергетика към Съвета на ЕС (Working party

...
Работната група по енергетика към Съвета на ЕС (Working party
Коментари Харесай

Работна група на Съвета на ЕС ще обсъди на 13 март измененията в Газовата директива


Работната група по енергетика към Съвета на Европейски Съюз (Working party on energy) ще разиска на 13 март въпросите, свързани с плана за корекция на Газовата инструкция на Европейския съюз (ЕС), които съгласно концепцията на Европейската комисия може да обиден настоящият газопровод „ Северен поток “ и плана за „ Северен поток 2 “, оповестява РИА Новости, базирайки се на източник, осведомен с въпроса.

Източникът оповестява, че съгласно последната версия от дневния ред, ще се организира разискване на въпросите, свързани поправките на Газовата инструкция. Засега обаче „ не може да се предскаже дали на следващия ден ще бъде реализиран консенсус сред страните на Европейски Съюз по Газовата инструкция “. Без подобен консенсус, с следващо координиране на документа сред Съвета на Европейски Съюз и Европейския парламент, а също по този начин и поотделно поправките не могат да влязат в действие.

Директорът на отдела за вътрешния енергиен пазар на Европейски Съюз към генералната дирекция по енергетика на Европейската комисия Клаус-Дитер Борхард наскоро съобщи пред организацията, че тристранните съвещания за корекция на Газовата инструкция на Европейски Съюз сред Европейската комисия, Европейския парламент и Съвета на Европейски Съюз може да стартират в края на първото или началото на второто полугодие на тази година.

Европейска комисия предложи през ноември предходната година да бъдат импортирани ремонти в Газовата инструкция. Целта е избрани правила на Европейски Съюз да се ползват освен към някои, а към всички газопроводи на Европейския съюз, които идват от/ или са за трети страни. Към тези правила се отнасят в частност установяването на недискриминационни цени за транспорт на газ, достъп на трети страни, разделянето на дейностите за продажба и превозване на газ. В частност става въпрос за използването на тези правила върху морските газопроводи. Сега нормите, избрани в третия енергиен пакет не важат за морските сектори от газопроводите.

Европейската комисия желае новите правила, при положение на влизане в действие да не се отнасят единствено за бъдещите газопроводи, само че и за към този момент съществуващите. Страните от Европейския съюз обаче да могат да вършат изключения за последните, предлага още Европейската комисия.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР