Работната група имаше за задача да проучи фактите. С решение

...
Работната група имаше за задача да проучи фактите. С решение
Коментари Харесай

Цачева за царските имоти: Спорът може да бъде решен със...

Работната група имаше за задача да изследва обстоятелствата. С решение на Конституционен съд от 1998 година След оповестяване на закона конфискуване на имуществото за неконституционен и изтеклите 20 години се прави опит да се върнат парцелите. Фактически съответни дейности обаче не бяха осъществени. След декември 2009 година са заведени каузи от страната, има заведени каузи в съда в Страсбург от страна на наследниците. Най-добре би било уреждането на тези висящи правосъдни разногласия да се извърши в планувания в закона период.

Това беше задачата на работната група. Това сподели правосъдният министър Цецка Цачева по време на брифинг, на който бе показано мнението на работната група към Министерството на правораздаването по отношение на собствеността на парцелите на фамилиите на умрелите царе Фердинанд І и Борис ІІІ и на техните наследници.

В брифинга взеха присъединяване и министърът на районното развиване и благоустройство Николай Нанков и Атанас Кацарчев, шеф на кабинета на министъра на земеделието, храните и горите. Спорът може да бъде решен единствено по законодателен път със специфичен закон, е изводът на работната група.

" Заявяваме изрично, че няма съображение за каквато и да била интервенция ", акцентира Цачева. " Опитва се да се откри извънсъдебно решение на въпроса с царските парцели ", стана ясно от думите на министър Нанков. " Делата не престават ". На брифинга стана ясно още, че досега за възнаграждения по делото страната е платила над 1 милион лв..

Припомняме, че " Врана " беше върната на Сакскобургготски през 2001 година от кмета Стефан Софиянски. Държавата заведе делото за собствеността на " Врана " през 2011 година, като си изиска и именията " Ситняково ", " Саръгьол ", " Бистрица " и гори в Рила. През 2008 година стартира делото за имението " Кричим ", което завърши в интерес на страната през 2012 година

По делото за " Саръгьол " страната завоюва дефинитивно правосъдната борба, само че съдът й подреди да заплати на Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза общо 13 260 лева разходи за поправки и слънчеви колектори.

Подобна е и обстановката със " Ситняково ". Върховният касационен съд призна правото на Сакскобургготски и сестра му да задържат имението, до момента в който не получат от страната по 19 329 лева поради направените разходи.

За " Царска Бистрица " още няма дефинитивно решение, само че на две инстанции завоюва страната. Чака се дефинитивно решение и по делото за 1414 дка земи край София. И там страната печели на две инстанции.

тагове Цецка Цачева царски парцели закон позиция
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР