Работна среща по въпросите за интеграцията на хора от рискови

...
Работна среща по въпросите за интеграцията на хора от рискови
Коментари Харесай

Пловдив и Тулуза обменят идеи за интеграция на ромите

Работна среща по въпросите за интеграцията на хора от рискови групи разискаха специалисти по обществените действия и образованието на община Пловдив с френската община Тулуза.

Заместник-кметът Георги Титюков осведоми, че има няколко плана, по които администрацията работи, с цел да интегрира децата от малцинствата, а точно: от 0 до 7 години, като тук съществена е ролята на Общностния център, от 1-и до 4 клас, по българо-швейцарската стратегия, както и план на регион Източен по оперативна стратегия „ Наука и обучение “.

По думите на заместник-кмета положителният образец, който към този момент дава позитивните резултати, е общественото предприемачество, където Община Пловдив и Националният алианс за работа с доброволци подават ръка на дами от ромски генезис, които са с ниско обучение, като ги образоват на шивачество.

„ Това е една от най-хубавите ограничения за интеграция, които прилагаме на локално равнище “, посочи Веселина Ботева, шеф дирекция „ Социални действия “. „ Ние построяваме у тази целева група привички, усилваме тяхната подготовка, с което подкрепяме по-нататъшната им реализация “, допълня тя.

Гостите останаха сюрпризирани от обстоятелството, че в България има посредници, които интензивно работят с младежите да се възползват от услугите и опциите, които им дава Бюрото по труда. Те показаха страдание да научат, че както във Франция, по този начин и в България се следи овакантяване на просветителната система поради ранни бракове.

Тук Георги Титюков уточни ролята на Младежки център – Пловдив, където ¼ от младежите, които го посещават и където се прави по този начин нареченият продан, са от ромски генезис и са на възраст от 16 до 29 години, за разлика от Франция, където се обгръщат младежи от 16 до 25 години.
тагове Пловдив тулуза интеграция роми  Пловдив и Тулуза обменят хрумвания за интеграция на ромите  Пловдив и Тулуза обменят хрумвания за интеграция на ромите
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР