Работна група в МВР преглежда сегашното законодателство и ще предложи

...
Работна група в МВР преглежда сегашното законодателство и ще предложи
Коментари Харесай

Работна група в МВР готви законодателни промени заради бума на тежките катастрофи

Работна група в Министерство на вътрешните работи преглежда настоящето законодателство и ще предложи промени в Закона за придвижване по пътищата, с цел да се противодейства на водачите, причиняващи тежки произшествия. Това сподели през днешния ден пред Българска национална телевизия заместник-главният секретар на Министерство на вътрешните работи Станимир Станев.
Според него главната цел на поправките ще е усилване на предварителната защита. Предвижда се да вземем за пример да има предел от пътни нарушавания, след осъществяването на които книжката на провинилите се да се лишава. Станев не влезе в детайлности с аргумента, че всичко към момента е на стадий разискване. Други промени плануват завишаване на глобите и повишение на събираемостта.

Със своите над 70 промени през годините Законът за придвижване по пътищата е един от най-ремонтираните в България. От години се приказва за напълно нов закон, само че няколкото плана приключваха пътя си към Народното събрание на стадий публично разискване.
Станев уточни, че общо 8000 чиновници на полицията правят надзор на пътя. Министерство на вътрешните работи продължава почналата след злополуката на бул. Черни връх през юли акция за всеобщи инспекции за алкохол и опиати. Всекидневно от Министерство на вътрешните работи дават данни за новите случаи, като за миналото денонощие са засечени 20 души, карали пили и още толкоз, в които са използвали опиати.

За близо три месеца са тествани 10 341 моторни транспортни средства, като е осъществен надзор на 13 204 водачи и пасажери. Съставени са 2746 фиша и 837 акта за открити административни нарушавания. Няма систематизирани данни какъв брой са случаите на хванати водачи, които са били пияни или използвали опиати.
Въпреки мобилизацията на полицията и въведените нови механизми на надзор тежките произшествия не понижават.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР