Работна група търси решение за продължаване на работата по магистрала

...
Работна група търси решение за продължаване на работата по магистрала
Коментари Харесай

Регионалният министър: Работна група търси решение за продължаване на работата по "Хемус"

Работна група търси решение за продължение на работата по автомагистрала " Хемус ", сподели през днешния ден пред Би Ти Ви министърът на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков. Според него на държавното управление ще се предложи проект с три точки.

Първата е компаниите изпълнителки да дадат гаранция от 7 години при 2 години сега. Освен това към този момент изплатените суми по договорите за възлагане да не се актуализират. Третото изискване е да се откри формула за актуализиране на размера на остатъка по договорите. Според Цеков оскъпяването не би трябвало да е повече от 25-30%, тъй като още сега на сключването на договорите през 2018-2020 година сумите по тях са били високи. да актуализира договорите за строителството на " Хемус " беше подложено на критика от партиите в съпротива и изключително от " ИТН ", като Кирил Петков и Асен Василев нагли лъжци и белите якички на корупцията в България.

" Ако работната група ни предложи решение, то ще се даде на Министерския съвет за гласоподаване. Ако компаниите не одобряват изискванията, ще се премине към правосъдни разногласия ", посочи министърът. Той добави, че откакто страната в лицето на министрите Петя Аврамова, Виолета Комитова и Иван Шишков не са подхванали нищо в законовия период да ги разгласят за оскъдни, в този момент би трябвало да се търсят доказателства за несъблюдение или за неизгодност и да се мине през съда. Това би забавило построяването на " Хемус " с най-малко година, тъй като ще са нужни нови състезания за избор на реализатори по закона за публичните поръчки.

Цеков разгласи, че последното служебно държавно управление е разплатило всички остарели отговорности към пътния отрасъл. Сега обаче няма подготвени планове, които да финансира. По този мотив министърът оприличи пътното строителство на разпръснат пъзел, който е мъчно да се подреди. Според него в този момент се стига до парадокса за ремонт на пътища да има планувани 2.6 млн. лева, до момента в който за градеж на нови пътища са заделени 261 000 лева

По мотив митингите на превозвачите против настояването за повишение на тол таксите министърът уточни, че те имат своите доводи - неприятните положение на пътищата и неналичието на разговор, само че въпреки това, би трябвало да се гледа и държавният интерес. В момента годишно от винетки и тол такси се събират една четвърт от нужните средства за пътни поправки, уточни Андрей Цеков.

Повече вижте във видеото
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР