Работна група с експерти на Министерството на труда и социалната

...
Работна група с експерти на Министерството на труда и социалната
Коментари Харесай

Министър Гьоков: Работим върху варианти за преизчисляване на пенсиите след 30 юни

Работна група с специалисти на Министерството на труда и обществената политика, Министерството на финансите и Националния застрахователен институт ще приготви разнообразни разновидности за преизчисляване на пенсиите след 30 юни, които ще бъдат препоръчани на Народното събрание.

Целта е да се разработят разнообразни оферти за тяхното нарастване, които да компенсират прекъсването на изплащането на коронавирус добавката от 60 лева след юни “. Това сподели министърът на труда и обществената политика Георги Гьоков на взаимен брифинг с шефа на Национален осигурителен институт Ивайло Иванов. 

В плана на бюджета на държавното публично обезпечаване се планува от 1 юли всички пенсии да бъдат осъвременени с 6,1%. „ Този растеж надали ще покрие инфлацията и по тази причина държавното управление приготвя други разновидности “, изясни министър Гьоков.

Той акцентира, че с пенсиите за февруари ще бъдат изплатени и спомагателни суми на пенсионерите, които през януари са получили по-ниска сума от сбора на самостоятелната им пенсия и добавката за коронавирус по отношение на декември 2021 година „ В размера на януарските заплащания влиза и заплащане по преизчислената пенсия за 7 дни от декември, защото пенсиите бяха преизчислени от 25 декември, по решение на 46-тото Народно заседание. Това заплащане, за тези 7 дни от декември през януари – няма да го има за идващите месеци “, обърна внимание Гьоков. Той изясни, че такива доплащания ще има до края на месец юни.

Министър Гьоков изясни и, че още през днешния ден над 690 хиляди пенсионери ще получат еднократно, в допълнение заплащане към пенсията си в размер на 75 лв., за това, че непринудено са приключили имунизационния си цикъл против коронавирус. Тази сума се получава еднократно и се превежда в друг ден от този, избран за приемане на пенсиите.
„ Стига да завършат своя имунизационен цикъл, до края на месец юни и всички останали пенсионери, без значение на каква възраст са и каква пенсия получават, могат да се възползват от тази еднократна добавка “, изясни министърът.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР