Работна група от учители, директори, университетски преподаватели, експерти от МОН

...
Работна група от учители, директори, университетски преподаватели, експерти от МОН
Коментари Харесай

МОН разработва визия за цялостна промяна на учебните програми

Работна група от учители, шефове, академични преподаватели, специалисти от МОН и представители на работодателските организации в системата на образованието създава визия за нов вид образователни стратегии. Те са ориентирани към създаване на компетентности и умения за живота измежду учениците, оповестиха от отрасловото ведомство. 

Първото съвещание на групата беше намерено от министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков, а задачата е да се постави началото на концептуална смяна в системата. Той съобщи, че е належащо да преструктурират стратегиите въз основата на избрани правила, с цел да ги направят по-адаптивни. По думите му в дълготраен проект това ще увеличи освен представянето на българските възпитаници на проучвания от вида на PISA, само че и ще ги приготви доста по-добре за живота и за реализацията им на пазара на труда.

„ Това ще е дълъг развой, който би трябвало да се основава на традициите в българската система. Затова и първата ни задача е да се изготви документ, който разказва структурата и правилата, на които ще са конструирани новите образователни стратегии. Целта е те да бъдат основа на едно по-практично обучение, ориентирано към реализиране на цели за създаване на умения, а освен за възпроизвеждане на познания “, уточни Цоков. По думите му задачата е и те да дават отговор на актуалните условия и да способстват за задържането на човешкия капитал в България.

Част от текстовете, които бъдат показани като визия, ще могат да влязат и като промени в Закона за предучилищното и учебно обучение, само че след прекосяване през оптимално необятно публично разискване. За създаването на концепцията може да се употребява и външна техническа помощ от Европейската комисия, стана ясно по време на съвещанието.

Председател на работната група е заместник-министърът на образованието и науката Емилия Лазарова, а в първото ѝ съвещание присъединяване взе и заместник-министър Наталия Митева.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР