Работна група на министерство на енергетиката трябва да предложи краткосрочни,

...
Работна група на министерство на енергетиката трябва да предложи краткосрочни,
Коментари Харесай

Обсъжданите решения казуса ТЕЦ „Марица Изток 2“ - екзотични и скъпи за данъкоплатците и потребителите


Работна група на министерство на енергетиката би трябвало да предложи краткосрочни, средносрочни и дълготрайни ограничения за превъзмогване на провокациите в резултата надрастичното повишаване на въглеродните излъчвания. Темата за излъчванията и повишените разноски за закупуването им от ТЕЦ-овете на въглища занапред ще набира скорост. Още при разискването на измененията в Закона за енергетиката и на новите цени на електрическата енергия за контролирания пазар преди лятото специалистите предизвестиха, че има възможност цените на СО2 квотите да доближат до 30 – 35 евро за звук. Очакванията и в този момент не са оптимистични – съгласно прогнозите на анализатори ценатана излъчванията може да скочи до 80 евро на звук в интервала до 2025 – 2030 година

Ситуацията е притеснителна както поради новата роля, в която влиза Фондът " Сигурност на електроенергийната системане ", само че и поради спомагателната финансова тежест върху БЕХ, който от предходната година е главният източник за обезпечаване на десетки милиони лв. на Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “ за закупуване на нужното за работата й количество въглеродни излъчвания.

Въглеродните излъчвания, само че и освен те

Институтът за енергиен мениджмънт в своя обява осведоми, че през последните три месеца приходите от търговия с квоти излъчвания CO2 (EUA) за България са се нараснали с още 103, 4 млн. евро според данните на Европейската енергийна борса (EEX). Oбщата сума на постъпленията от началото на годината до края на месец септември е в размер на 250, 8 млн. евро* /около 500 млн. лева/.

Така от една страна приходи от излъчванията има и те се акумулират във Фонда за сигурност на електроенергийната система. Набраните във фонда средства обаче отиват главно за заплащане на НЕК за изкупуваната от нея електрическа енергия от възобновимите централи, които са на по-високи цени. След измененията в закона за енергетиката от юли Фондът покрива единствено разноските на държавното сдружение за тока от ВЕИ под 4 МВ, както и разликите при борсовите цени на по-големите ВЕИ-та.

В същото време високата цена на излъчванията остава притеснителна най-много поради бъдещето на държавната Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “, която създава към 16% от електрическата сила в страната. В собствен отчет до КЕВР от лятото на тази година управлението на централата сочи, че от много време изпитва усложнения точно поради неналичието на финансов запас, с който да покрие огромните разноски за закупуване на въгредни квоти. В същото време обаче централата е с понижена квотата за разполагаемост - а по-късно даже не се яви на търга и необичайно се отхвърли да обезпечава леден запас и десетки милиони лв. годишно, които ЕСО й плащаше за запазване на мощности.

В изявление за 3e-news.net още при първите енергийни промени през 2015 година изпълнителният шеф на централата Живко Динчев регистрира като един от главните проблеми за фрапантно влошения финансов резултат на държавната Топлоелектрическа централа намаляването на студения запас, обезпечаван от централата.

„ Сред главните аргументи за недобрите финансови индикатори на Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “ ЕАД са понижените квоти за разполагаемост в едно с понижената цена, която не покрива непрекъснатите и променливите разноски на сдружението, и извънредно намалелите доходи от непредоставянето на разполагаема мощ за леден запас и за спомагателни услуги – от една страна, и от друга – огромното количество въглеродни излъчвания, които се употребяват от централата и чиято цена непрестанно пораства (в момента борсовата цена е 8,5 евро/тон). Важно е да се означи още, че макар използването на дерогация, която планува приемане на безвъзмездни квоти за парникови газове против отговорности за осъществяване на капиталови планове, включени в Национален проект за вложения, Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “ ЕАД следва да закупува от 70% до 100% от издадените количества парникови газове, което неизбежно води до повишение на разноските. Платените суми за парникови газове се употребяват за реализация на екологични мероприятия, в това число и създаване на ВЕИ-мощности, които са директен съперник на Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “ ЕАД. Освен това дерогациите понижават всяка година “, сподели тогава той.

Нещата не са се трансформирали към месец юли тази година. В доклада си БЕХ означи нарастване в разноските за квоти за излъчвания на парникови газове със 129,735 хил.лв. (175.3 %). От Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 " напряко декларират в документа, че не могат да продължат да правят главната си активност без финансова поддръжка от страната посредством БЕХ.

„ Основната причина за регистрирания растеж за разноските за излъчвания на парникови газове по отношение на осъществените през първото полугодие на 2017 година са високите пазарни цени на квотите. Поради фрапантното нарастване на пазарната цена на квотите през 2018 година постигнатата междинна цена е 10,49 евро/т., или с 5,34 евро/т. по-висока спрямо осъществената през първото тримесечие на 2017 година (5,15 евро/т.). Допълнително, въздействие върху разхода за квоти оказват също и (i) по-ниското количество безвъзмездни квоти полагащи се на „ Топлоелектрическа централа Марица изток 2 “ ЕАД по Националния проект за вложения за 2017 година (601,175 тона) в лева (175.3 %) в производството на централата през 2017 година по отношение на 2016 година, в резултат на което са издадени по-високи количества квоти “, е записано в доклада.

Тежкото финансово положение на държавната Топлоелектрическа централа в комплекса " Марица Изток " дава отражение и по веригата към БЕХ и към доставчиците. БЕХ регистрира в последния разбор за финансовото си положение „ увеличени търговски вземания от свързани лица с 211,855 хиляди лева в резултат на закупените от БЕХ ЕАД през първото тримесечие на 2018 година квоти за излъчвания за парникови газове на стойност от 203,734 хиляди лева, които в следствие холдингът трансферира по сметка на „ Топлоелектрическа централа Марица изток 2 “ ЕАД в националния указател. Поради влошеното финансово положение на централата, задължението на „ Топлоелектрическа централа Марица изток 2” ЕАД към БЕХ ЕАД за квотите, закупени през 2018 година, ще бъде преоформено в контракт за заем след следващо утвърждение от Министерство на енергетиката и Комисията за енергийно и водно контролиране “. Логиката на това решение може да издържи обаче единствено няколко месеца. Трябва да се означи, чеоще през 2015 година Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “ е на загуба при цена на квотите от 8 евро на звук. В отчета на БЕХ към този момент става въпрос за цена от 10,5 евро на звук. А към този миг цената на СО2 квотите е 20 – 21 евро на звук.

Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " дължи също по този начин над 130 млн. лв. на главния си снабдител Мини Марица Изток. Според специалисти, повода за това най-голямата топлоелектроцентрала в страната да е на ръба на банкрута съвсем всяка година, е, че продава тока си на либерализирания пазар под себестойност. Затова от време на време централата изпада в рецесия и има потребност от избавяне. Цената на електрическата енергия на българската енергийна борса е прекомерно ниска – от порядъка на 35 -40 евро за мВч, като изкючим пиковите стойности от последните седмици, само че единствено за пазара " ден напред ", поради което КЕВР стартира следствие на покупко-продажби на БНЕБ.

Тъй като при електроенергийния бранш има тясна обязаност, евентуално запасът в държавната енергетика е на привършване и ще може да поема финансови опасности не повече от два-три месеца. До тогава към този момент би трябвало да бъде открито работещо решение, което да стабилизира предприятията.

По мнението на специалистите точно затова се търсят разновидности за решения. До този миг в общественото пространство се разискват три разновидността за излаз от обстановката: 1) допустимо обединяване на АЕЦ „ Козлодуй “ с Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “ ; 2) нова съставния елемент " сериозна инфраструктура " в цената на тока; 3) държавна поддръжка през БЕХ.

Засега разновидността за прекъсване на Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “ не стои, макар че едно от разумните решения е предприемане на ограничения, само че в дълготраен проект за затварянето й. Рано или късно подобен вид, което и да е държавно управление ще би трябвало да планува. Става въпрос за интервала до 2030 година Въпросът е има ли запаси страната да поеме ангажимент за издръжката на тази държавна централа в толкоз дълъг интервал.

380 млн. лева в настояването за „ сериозна инфраструктура “

Другият вид, както към този момент написа Медиапул е обвързван с повишение на цената на тока с компонентата „ сериозна инфраструктура “.

„ Най-скандалният проект обаче включва повишение на цената на тока с съставния елемент " сериозна инфраструктура " по сходство на сегашната съставния елемент " обвързване към обществото ". Ако това бъде признато, цената на тока ще скочи с към 10 лева./МВтч, с цел да може да покрие разноските на държавната Топлоелектрическа централа за закупуване на парникови излъчвания, с цел да работи, сочат плановете “, написа в публикацията си Владислава Пеева.

Вариантът „ сериозна инфраструктура “ бе заложен още в отчета на сдружението през юли пред КЕВР, в което то упорства за признание на некомпенсирани разноски по разнообразни пера за годините 2015, 2016, 2017 година Докладът не бе признат. Искането бе за признание на сдружението на специфичен статут точно, като част от „ сериозната инфраструктура на страната.

„ С Постановление на Министерски съвет 755 от 21.09.2004 година и Постановление на Министерски съвет № 181/2009 година е избран лист на обектите в другите браншове, които покриват критериите за класифицирането им като „ сериозна инфраструктура “, а също съставляват обекти със значение за националната сигурност. В бранш „ V. Енергетика “, като стратегическа активност в т. 1.1. е несъмнено и Производството на електрическа енергия, предпазване на боклуци от отработено нуклеарно гориво и рандеман на въглища (ПМС 181/2009). В т. 2 са избрани и обектите, които се употребяват със специфичен статут, а точно:

„....2.1. АЕЦ Козлодуй
2.2. АЕЦ Белене
2.3. Комплекс Марица Изток, в състав: „ Мини Марица изток “ ЕАД, с рудници „ Трояново 1 “, „ Трояново север “ и „ Трояново 3 “; „ Топлоелектрическа централа Марица изток 2 “ЕАД, „ Топлоелектрическа централа Марица Изток 1 “ и „ Топлоелектрическа централа Марица Изток 3 “...... “

Предвид, изложеното до тук „ Топлоелектрическа централа Марица изток 2 “ ЕАД внася за разглеждане в КЕВР искане за признание и компенсиране на разноски на съображение член 35, алинея 2, т. 4, нужни за обезпечаване на надеждната употреба на обект, представляващ „ сериозна инфраструктура “ и имащ значение за националната сигурност на страната. Обща стойност на желаната отплата е в размер на 378 133 хил.лв. и обгръща регистрирани непрекъснати разноски за 2015 - 2017 година, както и непрекъснати разноски, включени в декларираната ценова рамка за новия регулаторен интервал 01.07.2018 – 30.06.2019 година
Компенсирането на част от непрекъснатите разноски на сдружението по член 35, алинея 2, т. 4 от ЗЕ, посредством включването им в „ Цената за отговорности към обществото “ ще обезпечи нужния финансов запас за обезпечаване на надеждната употреба на оборудванията, тъй че да бъде в положение да извършва своите съществени функционалности, свързани с поддържане на енергийната сигурност на страната, с оглед гарантиране на непрекъснатост на снабдяването с електрическа сила на всички консуматори. Като част от сериозната инфраструктура в енергетиката, „ Топлоелектрическа централа Марица изток 2 “ ЕАД има главно значение за балансиране и контролиране на напрежението, както и за обезпечаване доставяне с електрическа сила до краен консуматор “, се споделя в отчета от лятото на тази година на централата.

Сумата на всички обезщетения, желани от централата, са малко над 800 млн. лева за годините от 2015 година, 2016 година и 2017 година

Въвеждане на „ механизъм за поддръжка “ vs. пазара

Емисиите, както наподобява, са единствено предлог. Проблемът не е обаче единствено при тях, а и в структурата на пазара, пообърканата либерализация и многочислените законови ремонти. В един миг сякаш се поставя ред в бранша, само че след това се оказва, че решенията са единствено краткотрайни. Тази непредсказуемост обърква пазара и основава неустановеност. Задълбочаването й може да докара до доста съществени последици.

В момента цената на електрическата енергия на либерализирания пазар да вземем за пример, не може да покрие главните разноски на която и да било Топлоелектрическа централа в България. Само разхода за въглищата, нужни за производството на 1 МВтч, е 20 евро. Отделно през последните седмици цената на квотите за въглеродни излъчвания е над 21 евро и се чака да пораства още. Така може да се окаже, че в случай че бъдат оставени напълно на свободен пазар и без никаква поддръжка, ТЕЦ-овете постепенно и последователно ще отиват към банкрут, тъй като ще продават на загуба. Това е и повода за актуалното тежко финансово положение на Топлоелектрическа централа „ Марица изток 2 “. Опитът демонстрира, че в такива случаи страната посредством БЕХ оказва помощ с финансови инжекции на държавното дружество. Това също е форма на скрита поддръжка, която обаче минава не през цената на електрическата енергия, а през налозите и държавния бюджет.

Възможно е в сходна обстановка да изпаднат и другите два огромни Топлоелектрическа централа в комплекса Марица Изток - Топлоелектрическа централа ЕЙ И Европейски Съюз Гълъбово и Топлоелектрическа централа КонтурГлобал Марица Изток 3, в случай че един ден останат единствено на борсата, без отбраната на дълготрайните си контракти. Те евентуално ще би трябвало или да работят на загуба или да спрат произвеждане, разясняват специалисти.

Ако България желае да резервира централите си на въглища за най-малко още едно десетилетие, по този начин или другояче ще би трябвало да се вкара механизъм за поддръжка. Ако договорите на двете така наречен американски централи бъдат „ развалени “, някакъв механизъм неизбежно ще би трябвало да ги размени, защото частният вложител не може да си разреши да работи толкоз дълго време на загуба.

Именно поради парадокса, че цените на едро в последните години паднаха внезапно, Англия - първата страна, която дерегулира пазара си на електрическа енергия, беше принудена да стане и първата страна, която вкара т.нар заплащания за потенциал. С тях се подкрепят централите да стоят в подготвеност, защото пазарните цени към този момент не могат да покрият разноските за тяхното битие. Без тези централи обаче към момента няма кой да поддържа стабилността на енергийната система.

Състоянието на Топлоелектрическа централа Марица Изток 2 е доста ясна илюстрация на това, за какво частните вложители по този начин настойчиво се борят за заслужено предoговаряне на договорите си. В сегашната пазарна обстановка, даже Топлоелектрическа централа Марица Изток 2 да направи обилни промени – от каквито несъмнено има потребност, няма по какъв начин да го спасят. Без ясни заплащания за потенциал, сходни на тези на " американските централи ", Топлоелектрическа централа Марица Изток 2 не може да оперира.

Това се получава, тъй като страната е неприятен собственик, за разлика от частните вложители, които пазят цената на тяхната инвестиция. Държавата също така съзнателно слага централата в неизгодна обстановка, за която виновност нямат " американските централи ".

Всичко това постанова да бъде подложен и въпросът, който специалистите към този момент задават – дали отводът на МИ2 от леден запас в интерес на Топлоелектрическа централа Варна обслужва политически ползи.

Синдикатите от своя страна, в случай че в действителност имат позиции би трябвало да сложат същинските ползи на масата и да пледират не за прекомерно огромния личен състав, а за нужния подобен, с цел да работи централата в норма.

В последна сметка остава убеждението, че пазарът на електрическа енергия в страната е килнат и не действа на пазарни правила (търгуванията на трансграничните потенциали, експортните такси – 5 евро, хубаво е че има самостоятелна енергийна борса IBEX, само че тя не е интегрирана в европейската борса, а е обособен ценови сегмент).

Изход ли е обединяване на АЕЦ „ Козлодуй “ с Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “?

Председателят на комисията по енергетика в Народното събрание Делян Добрев към този момент позволи сливане на АЕЦ " Козлодуй " с " Марица-изток 2 ".

„ Хипотетично от едно такова обединяване може да има основни изгоди, тъй като ще се понижат разноските. Погледнато от експертна позиция може да даде опция на централите да оферират по-гъвкави артикули. Ако тези две централи търгуват своята електрическа енергия дружно ще могат да реализират по-добри резултати, и и обилни понижения на разноските “.

Трябва да напомним, че АЕЦ „ Козлодуй “ бе употребена за „ дойна крава “ във връзка с НЕК. Атомната централа към момента има несъбрани задължения от електрическата компания. Цесията на БЕХ преди време малко успокои нещата, само че централата си има свои разноски. Освен това разновидността за обособяване на активите на АЕЦ „ Козлодуй “ в едно дружество с АЕЦ „ Белене “, в случай че бъде взето решение за строителството на нова нуклеарна мощ стои. Варианти има, само че безумието атомна мощ да се събере с въглищна централа може в действителност да постави кол в развиването на пазара, колкото и да ни убеждават енергийните потенциали. Разбира се, допустимо е, само че единствено в случай че гледат на вероятността на съществуването на АЕЦ „ Козлодуй “ до изчерпването на актуалната лицензия от 10 години и надлежно срокът за затваряне на Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “ в същия този интервал. Дали към 2030 година ще има мощности и пазар въз основа на сходни разсъждения оставаме на тях.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР