Работиш в предприятие у нас и се оказваш на борсата

...
Работиш в предприятие у нас и се оказваш на борсата
Коментари Харесай

Европейска борса обезкървява българските предприятия

Работиш в дружество у нас и се оказваш на борсата - съгласно стажа си получаваш в продължение на избран интервал сума, да кажем 800 лв.. Твоят сътрудник, обаче, при подобен стаж с твоя, се разписва против двойна сума. Разликата - за няколко седмици той е отпътувал да работи в Европейски Съюз, върнал се е и по-късно се е записал в бюрото по труда.

Схемата става допустима поради европейски регламенти и текстове в Кодекса за обществено обезпечаване, които касаят паричното обезщетение при безработица и (поне в общия случай) не е противозаконна. Тя наподобява доста добре за настрана взетия служащ, само че в действителност ощетява цялата обществена система и доста компании изключително отвън огромните градове се оплакват, че поради т.нар " европейска борса " губят скъп личен състав.
 Кои са регионите с най-висока безработица у нас и какво е заплащането в тях
Кои са регионите с най-висока безработица у нас и какво е заплащането в тях

Според данните на Евростат и Национален статистически институт

Един от многото случаи

" Мебел Стил " е компания с 28-годишна история. Производителят на матраци и мека мебел има 3 завода - в Търговище, Макариополско и Попово с общо към 700 чиновници и изнася продукция за 27 страни на 5 континента. Сега, обаче, се постанова да понижат размера на производството - мъчно задържат служащите поради " европейската борса ".

Прокуристът Татяна Титкова изяснява пред Money.bg по какъв начин работи схемата: " Българският служащ с задоволително стаж си подава молбата, напуща и даже не изчаква да си създаде предизвестието. Отива в огромните европейски страни (понякога даже не излиза от България, а отива документално), бере грозде 10 дни, връща се, записва се в бюрото по труда и, според от стажа, който има, получава от порядъка на към 1700 лв. на месец ".
 Ръст на заплатите и повече обществени придобивки за редица чиновници в България
Ръст на заплатите и повече обществени придобивки за редица чиновници в България

Кой е най-печелившият бранш у нас?

Собственикът на " Мебел Стил " инж. Илко Илиев добавя, че единствено неговото дружество е изгубило по този метод " стотици " служащи: " Тук има различен проблем - ние сме изгубили служащия, само че също така той " заразява " други. Тук се намесват комисионери, които провеждат цялата верига на каналджийство под по-официална форма и това е работещ бизнес ".

Ефектът от схемата

Какво се случва с служащите след късия гурбет? Според Титкова те стартират да работят " на черно ", като в това време не престават да си получават компенсациите - а тези пари излизат от българския бюджет. След 3 години те могат да приложат още веднъж " европейската борса ".

Инж. Илиев знае за сходни случаи и на други места, да вземем за пример в Смолянско и Кърджалийско. Така българска шивашка компания със подписани контракти за произвеждане на ишлеме и общо 60 служащи единствено за ден изгубила 20 от тях, " непосредствено закарани в Холандия проведено, като всеки заплаща комисионна, с цел да отиде и да гo върнат след една седмица ".
 В кои браншове у нас имаше най-вече банкрути през 2022 година
В кои браншове у нас имаше най-вече банкрути през 2022 година

Очакванията на специалистите са вълната от несъстоятелности да продължи и през 2024 година

Това може да е гибелен удар за дадения бизнес.

Какво ще направи властта

По думите на инж. Илиев " европейската борса " съществува от доста години, само че досега не е имало реакция нито от няколко следващи държавни управления, нито от синдикатите.

Пред Money.bg министърът на труда и обществената политика Иванка Шалапатова се съгласява, че тези практики не са в полза на националните цели за постоянна и обективна пенсионна система и финансово стабилно публично обезпечаване.

Нейното ведомство към този момент има концепция за секване на схемата: " Когато се завърнат от чужбина българските жители, ние наложително да им предложим месторабота и, в случай че откажат, да не получават паричните средства, които сега получават. (...) Смятаме, че в случай че имаме самодейна позиция от страна на бюрото по труда и оферираме работно място на жителите, това е добра опция да се възползват от тази оферта. Ако не го създадат, явно имат друга мотивация ".
 Снимка 631781
Източник:

Тя акцентира, че става въпрос за " работно предложение " и занапред ще се търсят мненията на работодатели и синдикати и ще се изготви разбор, който да покаже какъв брой всеобща е " европейската борса у нас " и какви могат да бъдат ограниченията против нея предвид на българското и европейското законодателство.

" Нашият метод ще бъде първо да установим какъв е мащабът му и второ - да сондираме отзиви с нашите обществени сътрудници, с цел да предизвикваме набор от ограничения. Съответно, ще осведомяваме и интернационалните ни сътрудници. Най-важното е да се спре тази порочна процедура ", обобщава министърът.

Очакването ѝ е до няколко месеца решението да бъде реалност. А " европейската борса " в това време си продължава. Законно.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР