Работиш 12 месеца, получаваш заплата за 18 месеца. Това се

...
Работиш 12 месеца, получаваш заплата за 18 месеца. Това се
Коментари Харесай

Дават по 6 заплати отгоре годишно в спецправодсъдието

Работиш 12 месеца, получаваш заплата за 18 месеца. Това се предлага от депутати на ГЕРБ, патриотите и Движение за права и свободи в план за промени на Закона за правосъдната власт особено за работещите в профилираните съд и прокуратура.. Два са главните моменти в законопроекта. Едната смяна е за профилираните органи, а другата - за командироването.

" Съдиите в апелативния профилиран углавен съд, в профилирания углавен съд, прокурорите в апелативната профилирана прокуратура, в профилирана прокуратура и следователите в следствения отдел на профилираната прокуратура получават в допълнение заплащане на всяко тримесечие, в размер, избран по одобрени от съответната гилдия /пленума/ на Висшия правосъден съвет правила за самостоятелна оценка на резултатите от активността, само че не повече от 6 съществени месечни хонорари годишно ".

Това оферират да се запише в член 233, алинея 6 от Закон за съдебната власт депутатите от трите партии. А сходна наредба има и за чиновниците в профилираните съд и прокуратура, заяви " Правен свят ".

Мотивите им са свързани с прехвърлянето на делата за корупция по високите етажи на властта от Софийския градски съд в Специализирания углавен съд, с което ще се усили натовареността на магистратите в спецорганите, а те не били кадрово и материално обезпечени. Ако не се вземат ограничения, споделят депутатите, това ще докара до блокиране на цялостната им активност.

" Липсват каквито и да е тласъци за привличане на магистрати и правосъдни чиновници в профилираните юрисдикции. Няма по какъв начин те да бъдат стимулирани да постъпят в правосъдната система поради по-големия размер от работа, честите командировки в цялата страна и по-високата трудност на производствата ", акцентират народните представители.

В плана и в претекстовете към него не се изяснява какво би трябвало да съставлява упомената оценка на резултатите от активността на профилираните органи, нито кой и по какъв начин ще я прави. Дали да вземем за пример за нея ще се чака постановяването на финален акт и въз основа на окончателния резултат ще се дават възнагражденията, което може да отнеме и години, или се има друго поради.

Другата смяна се отнася до командированите. В общи линии с предлаганите промени се цели връщането на режима отпреди няколко години, т.е. на продължително командироване.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР