Работим за това България да запази своето стратегическо място на

...
Работим за това България да запази своето стратегическо място на
Коментари Харесай

Министър Петкова: Работим България да запази стратегическо място на газовата карта на Европа


Работим за това България да резервира своето стратегическо място на газовата карта на Европа. Това може да стане, в случай че предприемем съответни дейности към измененията, които се правят към нас, плановете, които се осъществят, и да създадем по този начин, че тези огромни енергийни планове да не заобиколят България. До огромна степен това зависи от нас ". Това съобщи пред Нова тв в събота енергийният министър Теменужка Петкова. Не съществува геополитически интерес по отношение на газопровода " Турски поток ", който да надвишава икономическия интерес и изгодите за дадена страна, съобщи Петкова.

" В енергетиката има и доста геополитика, само че когато става дума за планове като “Турски поток “, ние би трябвало да ги преглеждаме от позиция на тяхната финансово-икономическа аргументираност. Няма подобен геополитически интерес, който да надвишава икономическия интерес и изгодите за дадена страна. Така че ние би трябвало да бъдем доста уравновесени, да бъдем доста премерени в стъпките, които подхващаме, тъй че да подсигуряваме запазването на нашите национални ползи “, сподели министър Петкова в отговор на въпрос дали договарянията с Русия са чисто търговски или в тях има повече политика.

Проектът “Турски поток “ бе стартиран и изпълнен откакто Европейската комисия притисна България да спре " Южен поток ", който трябваше да мине през територията на страната ни и да диверсифицира маршрутите за доставка на съветски газ за Европа на фона на проблемите сред Русия и Украйна. На този декор редица анализатори сочат напредъка на плана “Северен поток - 2 “, който основава ново трасе за доставка на съветски газ за Германия. Той също ще засегне директните благоприятни условия на Украйна, само че не е спрян, сочат те.

Инвестицията, която България би трябвало да вложи в построяването на газопровода през своята територия е 2.6 милиарда лв., а облагата от тръбата ще е 4.35 милиарда лв. от директни такси за интервал от 20 години, съобщи Петкова. Тя изясни, че никой от ръководещите няма да направи нещо, което да накърни националния ни интерес

Петкова добави, че договорът на " Булгартрансгаз " с " Газпром " е до 2030 година за транспорт на газ през трансбалканския маршрут (през Украйна и Румъния). Според нея би трябвало да се намерения какво ще се прави по-късно, защото сега България е със стратегическо значение в региона.

" Какво ще се случи с нашата инфраструктура? Ще я нарежем на скрап ли, вместо да я използваме за 50 години напред и да ни носи доходи? ", попита Петкова.

Целта на държавното управление, по думите й, е България да има най-малко 3 разнообразни източника за доставка на природен газ.

Петкова разяснява и информацията в съветски медии, че „ Газпром” е взел решение за маршрута на втората тръба от " Турски поток " и той ще минава през България.

" Трябва да изчакаме формалната информация от сътрудниците от „ Газпром”. Но сме подготвени за реализацията на един подобен план ", съобщи Петкова.

Тя напомни, че тематиката е била сложена и по време на визитата на премиера Борисов в Москва.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР