Работим за реализирането на четири държавни помощи, които са по

...
Работим за реализирането на четири държавни помощи, които са по
Коментари Харесай

Румен Порожанов: Реализираме четири държавни помощи по предложение на земеделския бранш

Работим за реализирането на четири държавни помощи, които са по предложение на земеделския отрасъл. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на среща със аграрни производители в Перник.

За бранш „ Плодове и зеленчуци “ ще бъдат отпуснати средства за подкрепяне при въвеждане на стандарта GLOBALG.A.P. Съвсем скоро Европейска комисия утвърди и държавна помощ за техника за изстудяване и предпазване на земеделска продукция. Помощта е ориентирана за покриване на част от разноските за реализация на вложения в машини, съоръжение и линии за подготовка, изстудяване и предпазване на първична земеделска продукция. Предвижда се посредством подпомагането да се покрият до 50% от разноските за закупуване на такава техника от страна на земеделските производители, само че не повече от 120 000 лв..

Фермерите могат да аплайват и за държавна помощ „ Инвестиции за закупуване или създаване на обекти за преправка и/или обработка на сурово мляко “, като общият бюджет на помощта е в размер на 1,5 млн. лева

„ Очаква се в скоро време да бъде и нотифицирана помощта за дребни кланични пунктове “, добави министър Порожанов.

По време на срещата шефът на дирекция „ Животновъдство “ Силвия Василева, показа фокуса на Националната стратегия за пчеларство за интервала 2020 – 2022 година Тя е в размер на 6,4 милиона лв., като нарастването по отношение на предходната е в размер на 1,6 милиона лв..

По думите на Василева, по предложение на неправителствените организации в бранша, фокусът на програмата ще бъде върху опазването на здравето на пчелите и по-точно битката против варатозата.

В срещата взе участие още и регионалният шеф на Област Перник Ирена Соколова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР