Работим с усилени темпове по изготвянето на Стратегическия план за

...
Работим с усилени темпове по изготвянето на Стратегическия план за
Коментари Харесай

Земеделският министър разговаря с МФ за повече държавни помощи за сектора

Работим с усилени темпове по правенето на Стратегическия проект за земеделието. Това съобщи пред БНР министърът на земеделието Иван Иванов.

Той напомни, че главните рамки на стратегическия документ са уредени от Регламент 2021/2015 Европейски Съюз, само че е значим и самостоятелният метод, който ще устрои всяка страна.

Според него до края на февруари - началото на март би трябвало да има приключен документ.

Иванов уточни, че се работи по 9 разновидността на стратегическия документ, всеки от които със съответните изчисления, които ще се разискват дружно с сектора.

Той увери, че ще се търсят способи средствата да бъдат насочвани както за подкрепяне по обвързаната поддръжка и за други интервенции по първи дирек на ОСП, по този начин и по втори дирек посредством ПРСР.

По думи на земеделския министър механизмът за утвърждение на документа е изработен по този начин, че следва да се потърси външен оценител на финансовите ограничения. Всички решения ще бъдат подкрепени с експертиза.
 България ще закъснее пред Европейска комисия със Стратегическия проект за земеделието до 2027 година
България ще закъснее пред Европейска комисия със Стратегическия проект за земеделието до 2027 година

Планът трябваше да е подготвен до 1 януари 2022 година

Относно периодите на представянето му той изрази своето незадоволство от оставянето на документа за напредване от сегашния екип в толкоз къс период.

Иванов акцентира, че Стратегическият документ се създава въз основата на задълбочени предварителни разбори, като специалистите от министерството са създали интервенции, които да подтикват развиването на резистентен и конкурентоспособен селскостопански бранш.

По отношение на таваните министърът напомни, че при взимането на решението би трябвало да бъдат съобразени и постигнатите договорености от съдружното съглашение.

По негови думи по всички въпроси Министерството на земеделието е в тясно съдействие с браншовите организации, които директно вземат участие и в работата на тематичните работни групи, като задачата е дружно да се реализиран най-хубавите решения за бранша.

Иванов призна, че м оментът е неподходящ за българското земеделие и цените на енергоресурсите неизбежно ще се отразят на българския артикул. Той уточни, че в идващите дни следва разискване на бюджета и ще се водят диалози с Министерството на финансите за повишен запас за държавни помощи. Целта е той да може оптимално рационално да се употребява за интервенции в поддръжка на земеделските производители.

Според министъра инспекциите за акцизите ще оказват помощ за осветляването на бранша и ще го създадат по-конкурентоспособен.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР