Работим с компании от различен мащаб и индустрии, като имаме

...
Работим с компании от различен мащаб и индустрии, като имаме
Коментари Харесай

Застраховката на търговски кредит може да спаси от фалит в кризисни времена

Работим с компании от друг мащаб и промишлености, като имаме създадени разнообразни артикули, съобразени с техните потребности, споделя Камелия Попова, шеф на Euler Hermes за България

- Г-жо Попова, след над 100 години история от тази седмица Euler Hermes към този момент е Allianz Trade. Какво трансформира това?

- За клиентите ни смяната може да бъде разказана с една дума – повече. Още по-стабилен осигурителен сътрудник с повече запаси. В чисто действен проект, всичко се резервира автоматизирано за тях. Непроменено ще остане и професионалното отношение и коректността, търсенето на най-подходящото решение за всяка една компания на локално равнище, които постоянно се стремим да предлагаме. Така през последните години при нас идват нови клиенти с рекомендация от сегашни, а това е най-голямото самопризнание за нас.

- А за компанията?

- И преди ребрандирането ние предлагахме експертиза без аналог, стогодишен опит и най-голямата база данни, която се построява с всекидневен мониторинг на финансовата непоклатимост на над 80 млн. компании в целия свят. Сега ставаме още по-силни. Ребрандирането на компанията е естествена стъпка в развиването й, откакто от 2018 година тя е напълно част от Allianz Group. По този метод Euler Hermes ще ускори в допълнение водещата си позиция, като се свързваме още по-ясно с имиджа на Allianz Group, една от най-силните марки със извоювано доверие в света. Освен това се интегрираме още по-категорично с развитата мрежа и потвърдена експертиза на групата, което ще ни даде опция да растем още по-убедително на географски принцип, а и с нарастване на пазарния ни дял в бизнес линии с спомагателен капацитет. Стратегически фокус е и ускореното въвеждане на новите технологии, върху което работим интензивно от години, с цел да бъдем натурален водач и в новата екосистема на B2B търговия онлайн.

- Как се отрази Коронавирус рецесията през последните две години върху пазара на застраховки на търговски заеми в България? Промени ли се търсенето?

- Застраховките на търговски заеми стават все по-популярни измежду фирмите в България, като катализатор за това е увеличаващият се риск в икономическата среда. През 2021 година оборотът на представителството у нас се е усили с 20%, като редом с това имаме и растеж на потребителската база. Застрахованите експозиции доближиха обща стойност над 1,45 милиарда евро. Това действително е най-хубавата година за нас от влизането на българския пазар.

Причините за това са сложни. Коронавирус рецесията накара фирмите да премислят и преоценят целите си, като се концентрират върху устойчивостта, а не върху растеж непременно. Те станаха доста по-внимателни и чувствителни към риска. Надеждната и навременна информация за комерсиалните сътрудници и сигурността на транзакциите постоянно е била значима, само че в бурни времена доста постоянно е въпрос на оцеляване. Допълнителен мотор за растежа през 2021 година се оказа възобновяване на стопанските системи, което се оказа по-бързо от предстоящото и надлежно размерът на покупко-продажбите на някои компании у нас се усили. 

- Забелязва ли се смяна в настройките на дребните и междинни бизнеси към застраховките на търговски заеми?

- Ние работим с компании от друг мащаб и промишлености, като имаме създадени разнообразни артикули, съобразени с техните потребности. Голямата част от фирмите у нас попадат тъкмо в сегмента на дребни и междинни предприятия. Доскоро голямата част от тях нямаха информация за застраховките на търговски заеми или пък битуваше схващането, че това е единствено за огромните бизнеси. Това обаче се трансформира осезаемо през последните две години и може би рецесията е един от катализаторите. Целенасочените старания на екипа ни да “образоваме ” българските компании също дават резултат. Все повече организации схващат, че могат да си разрешат и си заслужава да влагат в този вид застраховки. Парадоксално в избрани обстановки това се оказва даже по-важно за по-малките компании, тъй като при тях една единствена неприятна договорка, може да има доста тежки последствия и даже да ги докара до банкрут. В наше лице те получават сътрудник с достъп до навременна информация, който може да им помогне да предотвратят този риск, при нужда да ги компенсира, да им даде спокойствието да работят и да се развиват умерено, като в това число застраховката може да им помогне и да получат банкови заеми. Очакването ни е от ден на ден компании у нас да избират това успокоение и този вид застраховки да набират все по-голяма известност. Въпреки позитивната наклонност, услугата към момента не е всеобща в България и пазарът има капацитет да пораства.

- И въпреки всичко, по какъв начин могат клиентите да са спокойни, че застраховката на търговски заеми в действителност им подсигурява в непоклатимост в тези непредсказуеми времена и наслагване на рецесия върху рецесия? Все отново съществува риск и за самите застрахователи.

- Наистина, в неспокойни времена се усилва освен нуждата от застраховки на комерсиалните заеми, а и значимостта на избора на приближен сътрудник. При нас това, че сме част от групата Allianz е основно преимущество поради мащаба и ресурсите, с които разполагаме – мрежа, екип, експертиза и финансови благоприятни условия. Това има значение и във етапа на предварителна защита, и при нужда от обезпечаване на обезщетения на бизнесите. При избора си фирмите би трябвало да търсят справедливи измерители за надеждността на застрахователния сътрудник. Такъв да вземем за пример е кредитния рейтинг, като за разлика от други застрахователи ние успяхме да запазим високата оценка - AA кредитен рейтинг, даже в най-турбулентните времена. Освен това за поредна година ние сме класирани преди всичко като желан сътрудник в застраховането на търговски заеми в без значение изследване измежду брокерите, които работят по тази линия. Това също е извънредно висока оценка за професионализма и стабилността ни. Но персонално за мен най-истинско и директно е позитивното чувство, когато при нас пристигна нов клиент, който е решил да ни се довери поради рекомендацията и споделения добър опит на компания, с която към този момент работим и на която сме помогнали.

Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР