Работим приоритетно за възстановяването на общо около 42 млн. лева

...
Работим приоритетно за възстановяването на общо около 42 млн. лева
Коментари Харесай

Министър Богданов: Работим приоритетно за възстановяването на около 42 млн. лева по сметките на ДКК във връзка с ремонтите на язовирите

Работим предпочитано за възобновяване на общо към 42 млн. лв. по сметките на Държавната консолидационна компания (ДКК) по отношение на ремонтите на язовирите. Това сподели министърът на стопанската система и промишлеността Богдан Богданов по време на парламентарен надзор през днешния ден. В своя отговор той напомни, че сред ДКК като възложител и " Монтажи " ЕАД, като реализатор, в предходни години са подписани 267 контракта за възлагане на ремонт и реорганизация на язовирни стени и на уреди към тях, като 52 от тях са прекъснати.

„ Всичко предоставено и разплатено, през годините, е за обща сума 589 млн. лв. с Данък добавена стойност ", заключи министър Богданов. По неговите думи, в случай че би трябвало да бъдат приключени ремонтните действия по язовирите, ще са нужни най-малко още 92 млн. лв..

„ Огромната част от тези пари са отишли в три частни компании с директни контракти с държавната " Монтажи " без осъществяване на публични поръчки. Те са получили 451 млн. лева като една от тях е получила 345 млн. лева ", сподели Богданов.

" Сезирахме прокуратурата, само че тя излезе със мнение, че няма нарушавания. Обжалвахме в съда, само че през вчерашния ден излезе правосъдно решение, което поддържа мнението на прокуратурата. Ще апелираме на втора инстанция ", сподели икономическият министър.

„ Приоритетно сме се фокусирали да възстановим 16 млн. лева изхарчени за застраховки, които са невалидни, тъй като са подписани сред две свързани сдружения - ДКК и " Монтажи ", изясни той. За тях министерството също води каузи. По думите на министъра други 16 млн. лева се чака да бъдат възобновени за спешния тръбопровод на Перник. Както и 6.5 млн. лева от контракт за покупка на дронове, за които Богданов напомни, че към този момент четири се чака да бъдат доставени.

Икономическият министър очерта стадиите на осъществяването на договорите, като уточни, че язовирите със приключени планове са 10, само че огромна част от предадените язовири са със основни градивни проблеми. Това е повода, с цел да не може да се одобри, че тези уреди са приключени. „ Язовирите с завършени ремонтно-възстановителни работи са 30, тези с завършени поправки, само че в развой на окомплектоване на строителни бумаги са 64, оборудванията, в които се извършват поправки, са 13, язовирите със спрени от ДНСК поправки са 24, язовирите с утвърдени механически планове в развой на координиране с институциите са 39, тези, които са в развой на проучване и планиране, са 35 и останалите са с прекъснати контракти и са 52 на брой ", посочи той.

Относно възобновяване на платените средства по прекратените контракти министърът съобщи, че по Закона за водите общините са длъжни да възстановят направените разноски за поправки и реорганизация на язовирите, които са тяхна благосъстоятелност, с изключение на когато правото на благосъстоятелност се трансферира безплатно на страната след решение на Общинския съвет. По думите на Богданов ДКК е отправила искане за възобновяване на осъществените разноски. Министърът разясни, че сумата е към 4 млн. лв. и добави, че в разговор с общините ще се работи за сполучливото възобновяване на тези средства.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР