Работим много активно с гръцката страна за двата ни основни

...
Работим много активно с гръцката страна за двата ни основни
Коментари Харесай

Асен Василев: С инфлацията сме извън параметъра за еврозоната, но разликата с ЕС се свива

Работим доста интензивно с гръцката страна за двата ни съществени целта – влизането на България в Шенген, което ще направи доста по-лесно напредването на артикули и на хора, и бизнесът ще бъде доста омекотен, и влизането на България в еврозоната.

Това сподели министърът на финансите Асен Василев в блицинтервю за Българска телеграфна агенция след откриването на българската палата на Солунския интернационален панаир, в което той взе участие дружно с министъра на стопанската система и промишлеността Богдан Богданов и министъра на стопанската система и финансите на Гърция Константинос Хадзидакис.

Тази година България е почетна страна на ревюто, което стартира през вчерашния ден и ще продължи до 17 септември.

" Подкрепата на Гърция е извънредно мощна и за двата процеса. С гръцките сътрудници работим доста добре по това да подобрим обмена на данни сред Националната организация за приходите и гръцката приходна организация на равнище фактура. Целта е проследимост и да няма отбягване на налози и от двете страни ", заяви още Асен Василев.

Той уточни, че в идващите два месеца има няколко основни срещи, свързани с процеса по присъединение на България към еврозоната.

" Виждаме, че се извършват главните условия, които са свързани с бюджетния недостиг – нямаме проблеми, с дълга нямаме проблеми. С инфлацията към момента сме отвън параметъра, само че стартира да се свива разликата сред България и Европейския съюз, тъй че чакам един равномерен развой, който да продължи интензивно ", разяснява министърът.

Следва цялостният текст на изявлението:

- Разговаряхте с част от българския бизнес, който взе участие на Солунския интернационален панаир, какво е Вашето усещане досега от панаира и българското показване?

- Това, което виждам, е в действителност модерното лице на България. Тук са ИТ промишлеността, дроновете, Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии " Инсайт ", производството на машини, на електрически камиони - " Милара ", по-иновативната част от хранително-вкусовия бранш с забавни добавки, чайове и други

България стартира да демонстрира модерното, което се търси по целия свят, и високата добавена стойност, която също се търси по целия свят.

- В изявленията при откриването на българската палата бeше откроено високото равнище на двустранните връзки, по какъв начин работите като министър на финансите с гръцкия си сътрудник?

- С него (Константинос Хадзидакис - бел. реп.) се познаваме от предходната година, когато беше и министър на енергетиката. Сътрудничеството сред България и Гърция още от предходната година е на извънредно високо равнище. Успяхме да свържем и надградим свързаността на двете енергийни системи. Повиши се електроенергийният потенциал, с стартирането на българо-гръцката връзка се усъвършенства свързаността в региона на природния газ.

В момента обсъждаме планове, с които да надградим свързаността за петролните артикули. Следващата стъпка, по която работим, е да се надгради транспортната съгласуваност сред България и Гърция, и тук не приказваме единствено за пътища, а и за железопътна връзка, която да продължи и в посока Румъния, и в посока Европа.

Работим доста интензивно с гръцката страна за двата ни съществени целта – влизането на България в Шенген, което ще направи доста по-лесно напредването на артикули и на хора, и бизнесът ще бъде доста омекотен, и влизането на България в еврозоната.

- Разчитаме ли на поддръжката на Гърция за това?

- Подкрепата на Гърция е извънредно мощна и за двата процеса. С гръцките сътрудници работим доста добре по това да подобрим обмена на данни сред Националната организация за приходите (НАП) и гръцката приходна организация на равнище фактура. Целта е проследимост и да няма отбягване на налози и от двете страни.

- Имате ли положителни вести към процеса на присъединение на България към еврозоната?

- Процесът върви добре. Имаме няколко основни срещи, които би трябвало да се случат в идващите два месеца. Виждаме, че се извършват главните условия, които са свързани с бюджетния недостиг – нямаме проблеми, с дълга нямаме проблеми. С инфлацията към момента сме отвън параметъра, само че стартира да се свива разликата сред България и Европейския съюз, тъй че чакам един равномерен развой, който да продължи интензивно.

Усилията, несъмнено, би трябвало да бъдат ориентирани в посока институционално подсилване на противодействието на прането на пари, на всички проблеми, свързани с институционалната рамка, които биха могли да зародят.

 

Източник Българска телеграфна агенция

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР