Работещо антикорупционно мнозинство, доказано чрез приемането на закона за антикоруционната

...
Работещо антикорупционно мнозинство, доказано чрез приемането на закона за антикоруционната
Коментари Харесай

"Продължаваме промяната" накара Нинова да осигури мнозинство за антикорупционния закон

Работещо антикорупционно болшинство ", потвърдено посредством приемането на закона за антикоруционната комисия (КПКОНПИ) и с ръководител Бойко Рашков слагат като изискване " Продължаваме промяната ", с цел да поддържат Българска социалистическа партия за сформиране на държавно управление с третия мандат. Социалистите пък ще търсят 121 гласа в поддръжка на управническата и законодателната стратегия преди да стартират разискванията за персоналния състав на Министерския съвет. Това се разбра от изказванията на представители на двете обединения, които през днешния ден организираха първи диалози за сформиране на държавно управление с третия мандат.

Лидерите на " Продължаваме промяната " и Българска социалистическа партия Асен Василев и Корнелия Нинова оповестиха, че е реализирано единодушие сред двете обединения за основа на диалозите да послужи направената за неосъществилия се кабинет " Василев ". Тя ще остане отворена, с цел да може към нея свои оферти да прибавят и от " ИТН ", които не участваха в първия кръг от договаряния за сформиране на държавно управление с мандата на " Продължаваме промяната ", сподели водачът на Българска социалистическа партия.

Нинова и Василев заявиха, че претендентът за министър председател ще бъде разискван едвам откакто от Българска социалистическа партия съумеят да намерят нужната поддръжка за управническата стратегия. От " Продължаваме промяната " пък оповестиха, че преди да излъчат номинация за министър-председател, ще обсъдят въпроса на Национален съвет на партията.

" Търсим болшинство. Всичко ще бъде обикновено и агрументирано. Искаме работещ парламент и да посрещнем тежката зима, която ни чака. Ако се получи, получи. Ако не - отиваме на избори ", сподели Нинова.

Лидерът на социалистите разгласи, че " колкото е належащо ", с цел да може да бъде признато антикорупционното законодателство (по гледище на " Продължаваме промяната " ) и да се проведат нужните диалози.

" Въпрос на мандатоносителя е по какъв начин ще се сглоби болшинство, тъй че да бъде признат законът за КПКОНПИ и да бъде определен Бойко Рашков за началник на тази комисия ", съобщи Василев. Говорителят на кабинета Лена Бориславова също удостовери пред публицисти, че " без безапелационно болшинство, което да застане против корупцията и престъпността, няма по какъв начин да вървим наред ". По думите ѝ " Продължаваме Промяната " ще държи на това измененията в антикорупционното законодателство да бъдат признати във разновидността, в който към този момент са импортирани в Народното събрание, макар настояванията за редакция от страна на " ИТН ". Бориславова увери, че групировката ѝ няма да отстъпи и от предлагането отпред на антикорупционната комисия да застане актуалният министър на вътрешните работи в оставка Бойко Рашков. " Ще разчитаме на това да забележим същински дейности в Народното събрание, а не обещания на думи. Трябва да забележим доказателство, че хората в ръководещото болшинство имат смелостта да застанат зад една антикорупционна промяна ", добави тя.

Нинова пък разяснява, че " що се отнася до фигурата на Бойко Рашков, обществото би трябвало да даде оценка за неговата работа ".

По въпроса за възобновяване на дипломатическите връзки с Русия и отдръпването на нотата за изгонването на 70-те съветски чиновници на посолството в България, Нинова разяснява, че тази тематика към този момент е залегнала в управническата стратегия на държавното управление.

" В програмата е записано, че ще поставим старания за възобновяване на връзките с Руската федерация по дипломатически път, тъй че този въпрос за нас е затворен ", разяснява Нинова, а Василев съобщи сбито, че " връзките с Руската федерация не са прекратени ".

Консултациите пък започнаха с взаимни похвали и похвали за свършеното през миналите месеци сред носителят на третия мандат Българска социалистическа партия и най-голямата парламентарна група " Продължаваме промяната ". На нея водачът на социалистите Корнелия Нинова и вицепремиер в оставка съобщи " съществено предпочитание за образуване на държавно управление " и акцентира, че левицата няма желание да имитира договаряния. Премиерът в оставка Кирил Петков я поздрави за " градивната работа " и изрази задоволството си от желанията на Българска социалистическа партия да се приказва по политики.

Освен водачите на двете обединения на срещата участваха ръководителите на парламентарните групи на Българска социалистическа партия и " Продължаваме промяната " - Георги Свиленски и Андрей Гюров, както и вицепремиерът в оставка Асен Василев, някогашния ръководител на Народното събрание Никола Минчев ( " Продължаваме промяната " ), Анастас Зафиров и Ирена Анастасова от Българска социалистическа партия.

В началото на срещата Корнелия Нинова повтори изразяваните до момента планове на социалистите за основа на бъдещото държавно управление да послужи управническата стратегия за неслучилия се кабинет " Василев " и че ще чака " Продължаваме промяната " да предложи претендент за министър-председател.

Допълнителна политическа рецесия не би трябвало на България, съобщи пък съпредседателят на " Продължаваме промяната " и министър председател в оставка Кирил Петков. Той означи, че има 22 закона, които би трябвало да бъдат признати в идващите месеци по отношение на Плана за възобновяване и резистентност.

Утре (20 юли) социалистите ще поканят на диалози " ИТН ", последни (по тяхно желание) ще бъдат представителите на " Демократична България ".

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР