Работещите в Националния институт по метеоролигия и хидрология (НИМХ) излизат

...
Работещите в Националния институт по метеоролигия и хидрология (НИМХ) излизат
Коментари Харесай

Синоптиците излизат на протест


Работещите в Националния институт по метеоролигия и хидрология (НИМХ) излизат на митинг. Това оповестиха от пресцентъра на Национален институт по метеорология и хидрология. "Решението ни е изрично – не желаем повече да сме част от (Българската академия на науките (БАН). Повече от две седмици „ договаряния “, само върху предлагането на Българска академия на науките, ни убедиха дефинитивно ", показаха още от Национален институт по метеорология и хидрология и допълниха, че упорстват Правителството на Република България да вземе своето изрично решение за бъдещето на Националния институт по метеорология и хидрология, съобщи FocusNews.

"Безвремието за нас би трябвало да завърши, преди да е станало прекомерно късно ", обявиха от Национален институт по метеорология и хидрология. Началото на митинга е планувано за 09.00 часа пред постройката на Българска академия на науките на бул. „ Цар Освободител “, а в 09.30 часа пред постройката на Министерски съвет протестиращите ще слагат още веднъж настояванията си за извеждане на Национален институт по метеорология и хидрология от Българска академия на науките.Агенция „ Фокус “ напомня: Недоволството на Национален институт по метеорология и хидрология се заражда още през април месец, когато от Института се афишират срещу несправедливото систематизиране на бюджетната дотация за 2018 година от страна на Българска академия на науките, което заплашва действието на националната хидро-метеорологична работа.

През юни чиновниците на Национален институт по метеорология и хидрология организират сигнален протест-митинг пред постройката на Българска академия на науките и упорстват зам.-председателят на Българска академия на науките чл.-кор. Константин Хаджииванов да поеме отговорността за резултатите от създадените и наложени от него критерии за систематизиране на бюджетната дотация на Българска академия на науките за 2018 година и да се отдръпна от управлението на Академията. На 8 август Министерството на образованието и науката съобщи подготвеност за предприемане на дейности по изваждането на Института от Българската академия на науките поради разногласието им за разпределението на бюджетната дотация на Национален институт по метеорология и хидрология.

До това се стига, откакто на 7 август 2018 година управлението на Национален институт по метеорология и хидрология и неговите чиновници изпращат отворено писмо до министър-председателя Бойко Борисов. В него те предизвестяват всички управителни органи на Българска академия на науките, че в случай че неотложно не спрат с дейностите си против Национален институт по метеорология и хидрология и управлението му ще прекратят оперативните си действия. От Института даже желаеха да се отделят от Българска академия на науките.

След този ултиматум се стигна до взаимна среща сред премиера Бойко Борисов и министъра на образованието и науката Красимир Вълчев и представители на управленията на Българска академия на науките и Национален институт по метеорология и хидрология, която се организира в Министерски съвет. След срещата участниците си сложиха период до 22 август Българската академия на науките (БАН) и Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) да вземат единомислещо решение дали да се разделят. След приключването на този период обаче държавното управление разгласи, че се включва в диалозите, защото двете научни институции остават на разнообразни отзиви.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР