Работещите в момента българи на възраст между 40 и 44

...
Работещите в момента българи на възраст между 40 и 44
Коментари Харесай

Българите могат да останат без пенсии

Работещите сега българи на възраст сред 40 и 44 година е допустимо да останат без пенсии, поради демографската рецесия у нас.

Няма да има задоволително работещи млади, които да устоят системата,

проучва bTV.

Британски икономисти от „ Лондон бизнес скул” пресметнаха, че родените през 1982 година ще са първото потомство британци, след което хората няма да получават пенсия. Според тях демографската рецесия и обществено икономическите проблеми на бъдещето ще срутен обществените системи на Англия. Статистиката сочи, че родените през 1981 – 1982 година са поколението Х – за тях няма да останат задоволително работещи млади, които да зареждат системата.

Ще получават ли пенсии днешните работещи българи и кое е поколението Х у нас – Стоян Георгиев приложи същите сметки към българската пенсионна система и демографската картина в страната.

Към момента работещите българи към момента са повече от пенсионерите, само че картината към 2037 година – единствено след 20 години – е напълно друга. Тогава ще има близо 500 хиляди пенсионери и незадоволително работещи млади, които да устоят системата. Изчисленията демонстрират, че българското потомство Х – това, за което няма да има задоволително работещи млади – към този момент е реалност. Това са хората, родени от 1973 до 1977 година, които сега са на сред 40 и 44 година Техният брой е 537 хиляди Всяко едно потомство след тях ще бъде в същата обстановка – при постигане на пенсионната възраст, няма да има задоволително работещи млади, които да устоят системата.

Според някогашния обществен министър Иван Нейков

заплаха за цялостен срив в системата и прекъсване на изплащането на пенсиите у нас не съществува.

„ Вашият разбор е правилен и това се знае от 20 години. Това са постоянни трендове, поради които започнахме пенсионната промяна още през 2000 г.”, разяснява Нейков. По думите му в случай че българската пенсионна система изпадне в сходна обстановка, тогава неналичията ще бъдат покрити от държавния бюджет и пенсиите ще продължат да се изплащат.

„ В момента стабилността се крепи на ниските пенсии. Ако на следващия ден станат 2 пъти по-високи – край. Това е нещо, което тревожи всички в Европейския съюз, най-застаряващата общественост в целия свят”, разяснява Нейков.

Той е безапелационен, че не може да се прави съпоставяне сред пенсиите на британците и тези у нас, защото мащабите са напълно разнообразни – британските пенсионери харчат техните пенсии във Англия, да вземем за пример.

„ Не споделям, че на нашите пенсионери им е по-лесно, само че да не забравяме българския феномен, че 92% от всички българи имат лични жилища, до момента в който 80% от британците живеят под наем”, напомня Нейков.

„ В момента у нас 2,5 млн. българи са на трудов контракт. Отделно имаме самонаети, имаме бизнесмени. Общият брой на осигуряващите се е над 3,5 млн. В момента ние сме в това положение, което тресе целия Европейски Съюз – при други страни 4 работещи устоят 1 пенсионер, а у нас – 2 устоят 1”, разяснява още Нейков.

По думите му

безработица при висококвалифицираните чиновници у нас няма,

като казусът е при така наречен „ обезверени безработни” – „ Те към този момент не имат вяра на системата и не се появяват в нея. Дори не ги отчитаме”, разяснява Нейков.

Бившият обществен министър е безапелационен, че пенсионната възраст у нас ще продължи да се подвига, с цел да може системата да бъде постоянна.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР