Работещите в хранително-вкусовата промишленост в България да бъдат включени в

...
Работещите в хранително-вкусовата промишленост в България да бъдат включени в
Коментари Харесай

КНСБ настояват работещите в хранително-вкусовата промишленост да бъдат включени в третата фаза на ваксинация

Работещите в хранително-вкусовата индустрия в България да бъдат включени в Третата фаза на Националния проект за имунизиране против Коронавирус -19 упорстват КНСБ и работодателски организации. Това оповестяват от пресцентъра на КНСБ.

Според тях единствено своевременната имунизация ще подсигурява, че няма да стопират производства и няма да има дефицит на храни и питиета и ще защищити страната от дефицит на съществени продоволствия и тежки последствия от възможна трета вълна на Коронавирус -19. "Изразяваме цялостната си подготвеност да спомагаме за организацията и логистичното застраховане на процеса ", се споделя в взаимно писмо на Федерация на самостоятелните синдикални организации от хранителната индустрия към КНСБ и девет работодателски организации - Сдружение "Храни и питиета България ", Съюз на производителите на растителни масла и маслопродукти, Съюз на преработвателите на плодове и зеленчуци, Асоциация на млекопреработвателите в България, Асоциация на месопреработвателите в България, Национален браншови съюз на хлебарите и сладкарите, Асоциация на производителите на безалкохолни питиета в България, Съюз на пивоварите в България и Асоциация на производителите на рибни артикули БГ ФИШ. Апелът е изпратен до министерствата на опазването на здравето и земеделието и до проф. Красимир Гигов, шеф на Координационния съвет по имунизация.

В писмото е изразена признателност към Министерството на земеделието, храните и горите, което е подкрепило настояването за предпочитаното имунизиране на служащите от бранша, само че синдикати и работодатели молят за ускорение на ограниченията за практическото му реализиране. "Забавянето на цялостния развой по имунизация и незадоволителните своевременни доставки на ваксини, отдалечават все по-напред във времето всеобщата имунизация.

Това прави нуждата да получим поддръжка, като бранш с национално значение, още по-спешна, с цел да може да продължим да реализираме функционалността си по обезпечаване на непрекъснати доставки на храни и питиета на популацията ", се споделя в писмото.

В него е посочено, че на 15 декември Европейските федерация на синдикалните организации /EFFAT/ и най-голямата европейска браншова организация на производителите на храни и питиета Food Drink Europe са отправили зов "Само здрави служащи могат да нахранят Европа! " с искане към страните-членки да включат работещите в хранително-вкусовата промишленост като предпочитана група във своите имунизационни проекти. Европейската комисия също изготви и показа на държавите-членки рекомендация, в която се споделя, че във имунизационните проекти с изключение на здравните служащи и възрастните хора, следва да се включат и работещите "във значими браншове отвън опазването на здравето ", в това число аграрни производители и работещите в хранителната промишленост.

В множеството страни това към този момент е реалност, припомнят още синдикати и работодатели. Те също насочат зов: "Само здрави служащи могат да обезпечат прехраната на българското население! " "Ние сме уверени, че напъните на промишлеността в интервала на рецесия не са останали незабелязани. Вярваме, че и държавното управление, и жителите на България правят оценка обстоятелството, че страната ни бе една от дребното страни, които с помощта на обединените старания на промишлеността и работещите в нея, не позволи празни лавици в магазините и нито за ден не остави популацията без нужните храни и питиета ", се показва в писмото.

"В настоящия тежък миг, когато все по-трудно се обезпечава непрекъснатия цикъл на произвеждане и доставка на храни и питиета, разчитаме да получим поддръжка и хората, работещи в бранша да бъдат подсигурени с ваксини в границите на Трета фаза на имунизационния проект ", се споделя още в писмото.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР