Работещите в България банки имат реален шанс да станат по-рентабилни

...
Работещите в България банки имат реален шанс да станат по-рентабилни
Коментари Харесай

Мудис прогнозира добра година за българските банки

Работещите в България банки имат действителен късмет да станат по-рентабилни и да снижат нивото на необслужваните си заеми, освен това без да пострадат от стягането на регулаторните условия. Такъв е анализът на рейтинговата организация " Мудис " (Moody`s), представен от capital.bg.

Според организацията засиленият стопански напредък ще засилва търсенето на ипотечни и потребителски заеми.

Прогнозата е, че банковият бранш през 2018 година ще има сдържан растеж на кредитирането - с 5-7%, което ще разреши да се генерират сходни с миналогодишните облаги и да се поддържа изобилна ликвидност.

При бизнес кредитирането продължава да тежат неприятните заеми, отпускани преди рецесията от 2008 година По тази линия идва и най-големият дял на необслужваните заеми. Общо проблематичните заеми са 12.4% от всички при приблизително равнище от 4.5% за Европейския съюз. Според кредитната организация изчистването на проблематичните заеми ще е дълготраен развой, който ще помогне за възстановяване на качеството на активите.

Агенцията регистрира, че като цяло за пазара индикаторите за финансова адекватност са високи, само че при огромните банки с локални притежатели знаците са под междинното за системата.

Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР