Работещите от поколенията Y (милениали) и Z (които сега са

...
Работещите от поколенията Y (милениали) и Z (които сега са
Коментари Харесай

Струва ли си тази работа? Какво искат служителите от Y и Z поколенията и какво са готови да дадат в замяна

Работещите от поколенията Y (милениали) и Z (които в този момент са на възраст сред 18 и 41 години) съставляват огромна част от актуалната работна мощ. Докладът на Microsoft за трендовете в работата „ Microsoft Work Trend Index “ за 2022 година демонстрира, че чиновниците преоценяват ролята на работата в живота си с смяна в уравнението „ коства си “ – какво желаят хората от работата и какво са подготвени да дадат в подмяна.

Възниква нова наклонност – независимост и еластичност

Всички служащи желаят повече еластичност, само че хората от поколенията Y и Z са най-благосклонни към тази смяна. Резултатите сочат, че 49% от работещите от поколението Z евентуално са обмисляли прекосяване към хибриден модел на работа на актуалната си позиция, а 46% евентуално са минали към отдалечена работа. Tе отдават по-голямо значение на свободата да избират по кое време и къде да работят.

Приоритетите се трансформират – благосъстоянието и просвета на работното място към този момент имат по-голямо значение

Служителите от поколенията Y и Z желаят освен еластичност. Всъщност след заплащането техни съществени цели на работното място са позитивна просвета (46%), богатство (42%) и чувство за цел или смисъл (40%).

Напускането е алтернатива – ето за какво предприятията би трябвало да създадат смяната

Проучването разкрива също, че поколението Z и милениалите са склонни да гласоподават по всякакъв начин, с цел да изразят мнението си. Те са склонни да обмислят нов шеф, както и да се реалокират и да си намерят работа, която им разрешава да работят от разстояние.

Следващата огромна стъпка е хибридната работа – подготвени ли сме?

Служителите от поколенията Y и Z съставляват огромна част от актуалната работна мощ и от ден на ден ще заемат управителни позиции.

За да привлекат най-хубавите гении – в този момент и в бъдеще – организациите ще би трябвало да приспособяват работните си практики, с цел да отговорят на новите упования на чиновниците. Ето за какво ръководителите в човешките запаси и бизнес водачите ще би трябвало да основат организации, в които тези групи да се усещат ангажирани с чувство за смисъл и с преданост.

Успешното посрещане на потребностите на чиновниците ще изисква смяна в мисленето на HR и бизнес водачите. Това включва преосмисляне на метода на работа на екипите, ролята на офиса и овластяването на мениджърите.

С възходящото значение, което се отдава на позитивната просвета на работното място и желанието за еластичност, водачите ще би трябвало да приспособяват метода на работа на своите екипи, с цел да подсигуряват, че чиновниците и мениджърите имат изясненост за своите функции и отговорности, както и изясненост за това по какъв начин работи хибридната работа.

Въпреки това малко компании (едва 27%) са основали екипни съглашения, които ясно да дефинират тези нови правила, гласи още отчетът на Microsoft за трендовете в работата „ Microsoft Work Trend Index “ за 2022 година. За да изградят ефикасни хибридни екипи, мениджърите ще би трябвало да вкарат екипни съглашения. Те би трябвало да дефинират „ за какво “, „ по кое време “ и „ по какъв начин “ в офиса. Това значи да се реализира единодушие по отношение на задачата на съдействие на място, да се основат екипни съглашения за това по кое време да се събират на място, да се дефинира етикетът на хибридните срещи и да се премисли по какъв начин пространството може да играе поддържаща роля.

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР