Работещи в Националния статистически институт излязоха на протест тази сутрин.

...
Работещи в Националния статистически институт излязоха на протест тази сутрин.
Коментари Харесай

Служители на НСИ на протест заради ниски заплати

Работещи в Националния статистически институт излязоха на митинг тази заран. Акцията се организира пред Национален статистически институт в столицата, както и пред териториалните поделения на института в страната. Синдикалистите упорстват за нарастване на заплатите в Национален статистически институт, като настояването е за най-малко 50% покачване на перо „ разноски за личен състав “ или 11 милиона и 500 000 лв. на годишна база. 
Прочетете още
Премиерът Николай Денков през вчерашния ден разгласи при отговор на въпроси във Facebook, че е имало покачване на заплатите в Национален статистически институт с по 10% от 2019-а до 2022-ра година.

" За разлика от други администрации, които не са имали такива нараствания. Също по този начин по време на Ковид-кампанията към 2/3 от техните чиновници, които е трябвало да бъдат на терен, са получили едно в допълнение нарастване с 30% и в случай че погледнете сумарното нарастване, което те са получили, по отношение на сумарната инфлация ще видите, че сумарната инфлация е по-ниска от това, което те са получили. По никакъв метод не споделям, че заплатите им са задоволителни. За 2024-та година вършим обзор на заплатите във всички администрации, по този начин, че да се опитаме да балансираме и да няма огромни разлики сред тях ".

По данни на синдиката междинната работна заплата в института е под 1300 лв., като за първото тримесечие на 2023-а година от 120 държавни институции Национален статистически институт е на 114-то място по мярка на междинната заплата, а териториалните му поделения са на 118-то място.

В териториалното статистическо бюро в Благоевград обявиха, че възобновяват митингите си от лятото. Тогава им е било дадено, само че те не са получили нарастване на заплатите си, които са унизително ниски, сподели синдикалистът доктор Гергана Йочева пред БНР:

" Имаме сътрудници, които взимат по 800 лв. заплата. Средната работна заплата като цяло е 1200, само че на фона на инфлацията заплатите са ни доста ниски. В нашата работа има потребност от млади сътрудници, които не желаят да работят тук, а по-опитните напущат поради ниските хонорари ".

В благоевградското отделение на Национален статистически институт работят 26 експерти, а заплатите са едни от най- ниските в системата - под 1000 лв.. Заради това експерти с дълготраен опит напущат, а млади не идват, призна Йочева.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР