Работещи родители, чиито деца не са записани в общинска забавачка,

...
Работещи родители, чиито деца не са записани в общинска забавачка,
Коментари Харесай

Държавата ще осигурява детегледачи за работещи родители

Работещи родители, чиито деца не са записани в общинска забавачка, ще имат право да получат детегледач, на който страната ще заплаща минимална работна заплата, с цел да се грижи за съответното дете от 8.30 до 17 часа. Това планува стартиралата в петък стратегия " Родители в претовареност ", съфинансирана от Европейския обществен фонд посредством Оперативна стратегия " Развитие на човешките запаси ".

От помощта се чака да се възползват към 1500 фамилии с деца на възраст от 0 до 5 години, които не са съумели да се класират за записване в детска ясла или градина.

Общо 20 млн. лева, от които 3 млн. лева са от националния бюджет, са планувани за заплати на детегледачи. За детегледачи могат да аплайват безработни и неактивни хора - в това число и пенсионери. Те може да са и родственици на фамилията, което кандидатства за помощта. Желаещите да гледат деца би трябвало да се записват в бюрата по труда.

Служителите на Агенцията по заетостта и родителите ще преценят дали те са подобаващи за позициите. Така действително детето може да се гледа от баба или дядо, излязъл в пенсия, който обаче се записва в бюрото по труда по тази стратегия. Ако детегледачът е чужд, ще се желае да има опит, като подобаващи за работата са медицински сестри, педагози.

За разпределяне на помощта могат да кандидатства и фамилии, чиито деца са записани в частна градина или ясна. Те обаче би трябвало да са отписани от нея все още, в който детегледачът стартира работа.

Очакваният резултат е двоен – родителите да се върнат по-бързо на работа, а безработни да стартират да гледат децата им. Безплатните детегледачи ще могат да се грижат за детето 18 месеца или до навършването на 5-годишна възраст.

Заявления както от родители, по този начин и от кандидат-детегледачи ще се одобряват до 31 октомври 2017 година в службите по заетостта. Бюрата по труда ще ревизират заявките на родителите и претендентите за техни помощници и ще насочват утвърдените от тях претенденти за изявленията с родителите. Едва след позитивно мнение на родителите ще бъдат назначавани.

Ще се позволява финансирането на сходна услуга и за безработни родители, само че те ще би трябвало в границите на четири месеца от приемането на детегледач да стартират работа във компания или като самонаето лице.

Приоритетно ще бъдат одобрявани заявките от самотни родители, многодетни фамилии, фамилии на обществени подкрепяне и от други уязвими групи.

Родителите, които са самонаети/самоосигуряващи се заети лица към заявката за кандидатстване следва да дават копие на импортирани осигурителни вноски все още на подаване на заявката, както и документи, удостоверяващи регистрацията на упражняваната свободна специалност и/или занаятчийска активност – например, Булстат карта за регистрация на аграрни производител, регистрация в Нотариална камара, адвокатска гилдия и други (в случай, че има такива).

За работа като детегледачи по този план могат да аплайват безработни младежи до 29 година, безработни над 54-години, както и неактивни лица над 30 година и такива в неравностойно състояние на пазара на труда.

Тези хора ще получават минимална работна заплата, върху която ще се заплащат осигуровки и налози. В момента минималната работна заплата е 460 лева, а от първи януари се възнамерява да стане 510 лева Работодател на детегледачите ще е Агенцията по заетостта.

Предвижда се и в допълнение заплащане в размер на половин минималната работна заплата, открита за страната, за детегледача, ако поставя грижи за две или повече деца от фамилията.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР