Работеща човешка мускулна тъкан бе отгледана в лаборатория от стволови

...
Работеща човешка мускулна тъкан бе отгледана в лаборатория от стволови
Коментари Харесай

Отгледаха човешки мускул в лаборатория

Работеща човешка мускулна тъкан бе отгледана в лаборатория от стволови кафези, като пробивът дава обещание опция за лечение на страдащите от дегенеративни мускулни заболявания, съобщи Агенция Франс Прес.

Учени от Университета „ Дюк “ в Северна Каролина настояват, че първи в света са съумели да реализират това посредством потребление на кръвни или кожни кафези от възрастен субект, които били „ препрограмирани “ да станат юношески, т.е. подобаващи за разнообразни цели.

Те се назовават „ индуцирани плурипотентни стволови кафези “. Подобно на ембрионалните стволови кафези, те могат да се трансфорат във всяка друга човешка клетка.

В случая тези кафези били накарани да станат скелетни мускулни кафези, които израснали до „ работещ човешки скелетен мускул “, се показва в научното известие в сп. „ Нейчър комюникейшънс “.

Отне ни години на опити и неточности, правене на догатки и дребни стъпки, с цел да произведем работещ човешки скелетен мускул от плурипотентни стволови кафези “, сподели съавторът на изследването Линцзюн Жао.

Пробивът бил изработен и с помощта на неповторимите условия за клетъчни култури в лабораторията и особено триизмерно скеле, позволяващо на клетките да порастват „ доста по-бързо и по-продължително “ от други екипи, правили сходни проучвания.

Отгледаната тъкан се съкращавала и реагирала на външни тласъци, като електрически импулси или химически сигнали.

Учените вградили мускулни нишки във стара мишка, които оживели и функционирали минимум 3 седмици, въпреки да не били толкоз мощни като естествените. Екипът се надява тази техника да разреши развъждането на „ безпределно количество “ функциониращи мускули в лаборатория, на които да бъдат тествали медикаменти или генна терапия за дегенеративни мускулни болести.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР