Работата от вкъщи размива границата между професионалното и личното време.

...
Работата от вкъщи размива границата между професионалното и личното време.
Коментари Харесай

Искат забрана за работа от вкъщи, която навлиза в личното време

Работата от у дома размива границата сред професионалното и персоналното време. Директивата за правото на отделяне от работната среда не би трябвало да се отсрочва, декларират от Европейската конфедерация на профсъюзите. Позицията на ЕКП се поддържа и от КНСБ, като оттова са изпратили през вчерашния ден писмо до българските представители в Европейския парламент поради разглеждането на отчет с рекомендации към Комисията за инструкция по отношение на правото на изключване от работната среда, оповестяват от КНСБ.

Европейският парламент призна през вчерашния ден правото на изключване на трудещите се след края на работния ден и прикани за следващи дейности, с цел да се трансформира то в действителност за работещите хора в Европейски Съюз. Предстои Европейската комисия да изготви директивата за това. Тя е извънредно значима на фона на насилствената работа от у дома за милиони хора поради пандемията от коронавирус. Работата от у дома размива границата сред професионалното и персоналното време, показват синдикатите.

Промяната е незабавна и би трябвало да се случи в този момент, приканиха от ЕКП във връзка на признатия текст от Народното събрание, който планува отсрочване на законодателството с три години. Аргументът за препоръчаното отсрочване е Рамковото съглашение за цифровизация на европейските обществени сътрудници, което включвало договорености за свързване и изключване. " Рамковото съглашение планува обществените сътрудници да подхващат ограничения за осъществяване в границите на идващите три години и че законодателното предложение преди края на този интервал на осъществяване би пренебрегнало ролята на обществените сътрудници, открита в Договора за действието на Европейски Съюз ", се показва в отчета. От ЕКП са безапелационни, че Народното събрание няма мандат да пояснява споразуменията на обществените сътрудници, и приканват Европейска комисия да пренебрегва рекомендацията за отсрочване.

Проучването на изискванията на труд за Европейски Съюз за 2019 година демонстрира, че за хората, които постоянно работят от у дома, е шест пъти по-вероятно да работят и в часовете, отредени за свободно време, и да имат съществени проблеми със съня.

Целта на директивата е да се очертаят минималните стандарти и условия, с цел да се подсигурява, че служащите могат да упражняват дейно правото да прекратят връзката с трудовите си задължения след работно време и да контролират потреблението на телефон, имейл и други цифрови принадлежности. Проблемът е изключително изострен на фона на ковидкризата, довела до прекачване на доста от работните места в дома, се показва в мнението на ЕКП.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР