Работата от дистанция е практика отпреди ковид в сектора на

...
Работата от дистанция е практика отпреди ковид в сектора на
Коментари Харесай

Над 80 000 души работят в сектора на изнесените услуги


Работата от отдалеченост е процедура отпреди коронавирус в бранша на изнесените услуги у нас
(снимка: CC0 Public Domain)

Расте броят на хората, работещи в бранша на изнесените услуги у нас, като в същото време се усилват разноските за чиновници и налози, плащани от фирмите, сочи годишният отчет на браншовата организация AIBEST.

Секторът на бизнес услугите и технологиите образува 3,5% от пазара на труда в България. Дори в предизвикателната 2020 година промишлеността е траяла да наема нови хора, като към август м.г. броят на работещите в  бранша доближи 81 000 души (3000 чиновници повече по отношение на сполучливата 2019 г.).

Едновременно с това, промишлеността генерира 9,3% от всички разноски за заплати в стопанската система и се утвърждава измежду най-хубавите работодатели в България.

„ Ускорената цифровизация и възходящото търсене на висококвалифицирани фрагменти е и повода за доближаването на равнището на възнаграждение сред двата подсектора – изнесен ИТ услуги и изнесени бизнес процеси ”, сподели Илия Кръстев, ръководител на Управителния съвет на AIBEST.
още по тематиката
Проучване за HR политиките на членовете на Асоциацията, направено от интернационалната консултантска компания Mercer, демонстрира, че макар пандемичната 2020 година, фирмите не са прекратили практиките си за спомагателни финансови тласъци и придобивки.

Темпът на напредък на работната заплата в бранша на годишна база е 5% и е съпоставим с останалите браншове на стопанската система. 95% от фирмите дават годишен бонус на чиновниците си на база реализирани резултати, който приблизително е в размер на една брутната работна заплата.

Работата от отдалеченост е HR процедура, която съществува за бранша от преди коронавирус пандемията, само че в този момент доста се усилва броя на фирмите, които ще ползват хибриден модел и за в бъдеще. Към 2019 година такава опция са предоставяли към ¼ от фирмите, като все още 66% възнамеряват да продължат по този начин да работят.

Близо половината от интервюираните (48%) възнамеряват да дадат опцията за работа отвред, като 86% от фирмите дават съоръжение или покриват разноските за такова.

Данните от HR изследването демонстрират още, че 100% от членовете на AIBEST обезпечават в допълнение здравно обезпечаване на чиновниците си, както и
бонус за довеждане на нов сътрудник в организацията.

Близо 76% от фирмите дават безвъзмездни карти за спорт на чиновниците си или покриват отчасти разхода за спортни интензивности. 7 от 10 компании дават ваучери за храна, 60% от тях и животозастраховка и съвсем също толкоз (57%) психическа помощ.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР