Работата на комисията за икономическо сътрудничество между България и Азербайджан

...
Работата на комисията за икономическо сътрудничество между България и Азербайджан
Коментари Харесай

Петкова: Междуправителствената комисия с Азербайджан е добра платформа за бизнесконтакти


Работата на комисията за икономическо съдействие сред България и Азербайджан е добра платформа за основаване на бизнес контакти сред фирмите от двете страни. Тя спомага за обезпечаване на условия и благоприятни условия за задълбочаване на икономическото съдействие сред София и Баку. Това сподели министърът на енергетиката Теменужка Петкова при откриването на двустранен бизнес конгрес, проведен в границите на петото съвещание на Българо-азербайджанската междуправителствена комисия за икономическо съдействие, което се организира в София. Съпредседатели на комисията са министър Теменужка Петкова и министърът на селското стопанство на Република Азербайджан Инам Каримов.

Енергетиката бе разпозната като водеща област на взаимните контакти сред двете страни. В рамките на комисията българската и азербайджанската страна обмениха информация за напредъка по построяването на Южния газов кулоар, основна част от който е и междусистемната връзка Гърция – България. Потвърден бе ползата на SOCAR за присъединяване в битовата газификация в нашата страна.

Повече от 100 представители на българския бизнес и към 30 компании от Азербайджан имаха опция да обменят контакти и да основат нови партньорства в границите на съпътстващия съвещанието на комисията бизнесфорум. Министър Петкова очерта хранително-вкусовата индустрия, селското стопанство, туризма, винопроизводството, машиностроенето, ветеринарната медицина и други като евентуални области за задълбочаване на икономическите връзки сред двете страни. Макар взаимният стокообмен да е повишен с 38% сред 2016 и 2017 година, той към момента е надалеч от капацитета за взаимна търговия сред България и Азербайджан, стана ясно по време на форума.

Разкритата при започване на тази година директна въздушна линия сред София и Баку бе посочена като фактор за поощряване на взаимните връзки. Подписаните в границите на комисията документи също обезпечават поле за задълбочаване на бизнес контактите, уточни Петкова. Българската селскостопанска академия подписа съглашение с Аграрния научно-информационен съвещателен център на Министерството на селското стопанство на Азербайджан. Националната компания Индустриални зони се контракти за съдействие с химическия промишлен парк Семгайт от каспийската страна. Международното висше бизнес учебно заведение в България ще си сътрудничи с Университета по туризъм и ръководство на Азербайджан.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР