Работата на Инид Блайтън, един от най-обичаните британски детски автори,

...
Работата на Инид Блайтън, един от най-обичаните британски детски автори,
Коментари Харесай

Обявиха детските книги на Инид Блайтън за расистки - британците се възмутиха

Работата на Инид Блайтън, един от най-обичаните английски детски създатели , чиито книги са измежду най-превежданите в света, е избрана като расистка и ксенофобска от културна фондация, написа " Вашингтон пост ".

Благотворителната организация " Английско завещание ", която оживява историята на нацията, поставяйки сини плочи на здания , в които в миналото са живели или работили известни персони, актуализира информацията , обвързвана с емблематичната табела на Блайтън, която е ситуирана на предната страна на къща, в която е живяла сред 1920-1924 година

" Работата на Блайтън е подложена на критика по време на нейния живот и по-късно поради расизма, ксенофобията и неналичието на литературни заслуги ", се споделя в уеб страницата, цитирайки публикация на " Гардиън " от 1966 година (Блайтън умира 1968 г.), който изследва книгата " Малката черна кукла ", в която героят Самбо е признат единствено откакто " грозното му черно лице " е измито " чисто " от дъжда.

" Английско завещание " съобщи, че техният уеб страница служи за даване на читателите на " цялостната картина " на тези, които са удостоени със синя табела , добавяйки, че също по този начин ще се стреми да обърне внимание на " всички неуместни аспекти " от живота на даден човек.

Сред тези, които са почетени с керамичните сини плакети, са историци на Англия, спортисти, писатели и публични дейци .

Р одена в Лондон през 1897 година, Блайтън е един от най-изобилните детски създатели , написала е към 700 книги и към 4500 къси описа. Най-известни са " Известната петорка " и " Тайната седморка " и включват деца, които се впускат във всевъзможни завършения, изследват далечни места и разгадават мистерии .

Дълги години тя е съвсем сама в основаването на английски детски авантюристичен книги , сравними с историите за Нанси Дрю и Харди Бойс, обичани от младите читатели оттатък Атлантическия океан, даже и още по-известни.

За мнозина тя основава безчет класики - макар че изказванията, че работа е проблематична, съществуват от десетилетия.

Историята с Блайтън бързо заля английския Twitter в четвъртък, защото м нозина се възмутиха от решението за установяване на нейната работа като обидна . За някои това бе значим въпрос, който си заслужава да бъде изследван, за други това бе последната част от серия културни промени за анулация, която към този момент става досадна .

С появяването на придвижването Black Lives Matter има засилен подтик за преразглеждане на проблематични аспекти на културата и историята на Англия , което от своя страна провокира реакция, която твърди, че радикалните либерали се стремят да " анулират " емблематичните аспекти на английската нация .

След поредицата от митинги в цялата страна предишното лято, British Heritage разгласи, че ще преразгледа сбирката си от съвсем 1000 сини плочи, защото локалните управляващи и чиновници започнаха работа за справяне със противоречиви скулптури и имена на улици.

В обществените медии мнозина се нахвърлиха да защитят авторката , аргументирайки се, че нейната работа е артикул на времето, в което е основана , като означават, че обществото се е трансформирало доста, откогато е са написани книгите.

Официалният уеб страница на Блайтън споделя, че книгите й са " в основата на всяко детство ", възприятие, което доста почитатели повториха, когато излязоха в обществените мрежи, с цел да защитят опитващите се да обезценят нейната работа. Критиците на авторката не съумяват да прочетат нейните истории " в подтекста на времето, в което са писани книгите й " - и че създателят би ги написал по друг метод, в случай че живееше през днешния ден.

" Отказвам да приема всякаква рецензия към Инид Блайтън. Отказвам да бъде анулирано каквото и да било от моето детств о, с вълнуващи завършения, мистерии ", написа създателят Асим Чабра и прибавя: " Не мога да не помни метода, по който тези книги разпалиха въображението ми , доставиха ми толкоз наслада ".

Британските таблоиди също подхванаха разногласието.

" Сега Инид Блайтън е отречена ", написа консервативният " Дейли Мейл ", дружно с разнообразни изображения на най-известните й герои, в това число Ноди, дребна дървена играчка, известна с алената и жълтата си кола.

В изказване, споделено в Twitter в четвъртък, " Английско завещание " съобщи, че " няма никакви проекти да отстранява " каквито и да било плочи и означи, че книгите на авторката остават " обичани от мнозина ".

През 2019 година проекти тя да бъде удостоена с възпоменателна монета от Кралския монетен двор бяха блокирани заради опасения, че писателката е хомофоб, сексист и расист .

По това време английските медии оповестиха, че тези, които стоят зад проектите, са изразили опасения, че ще има реакция против монетата от 50 пенса, която е предопределена за отбелязване на 50 години от нейната гибел.

MailOnline разяснява, че са обновени и онлайн профилите на Бенджамин Франклин и Ръдиард Киплинг , и двамата със сини плакети, с нови раздели за тяхното отношение към расата, робството и империята .

Под подзаглавие, озаглавено " Отношението на Питър, Кинг и Франклин към робството ", " Английско завещание " написа, че Франклин, един от бащите създатели на Съединени американски щати, " гледа на чернокожите като на по-нисши " и " има поробени хора от към 1735 до 1781 ".

В друга актуализация благотворителната организация съобщи, че политическите възгледи на създателя Киплинг са " необятно подложени на критика поради техните расистки и империалистически настроения ".

Възмутени британци обявиха, че значими исторически фигури са подложени на офанзиви от страна на " разбойници ", които желаят " да очернят английската история и нейните персони ".

Кампанията " Запазете нашите скулптури " съобщи: " Английско завещание " отбелязва Инид Балйтън като расистка и ксенофобка в своето управление за сини плочи. Подобно на прибавянето на плакети към статуите, в този момент съществуват сини плочи, които очернят английската история и нейните фигури. По-добре плакета да се махне, в сравнение с да стои като безконечна засегнатост ".

" Английско завещание " даде обещание да прегледа всички плакети за връзки с " оспорвани " действия след миналогодишните митинги на Black Lives Matter . Посочват, че обектите, " свързани с колониалното минало на Англия, са обидни за мнозина ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР