Работата на администрацията на президента на САЩ Джо Байдън по

...
Работата на администрацията на президента на САЩ Джо Байдън по
Коментари Харесай

Страх от Русия спря доставката на US дронове за Украйна

Работата на администрацията на президента на Съединени американски щати Джо Байдън по подготовката на договорка за продажба на четири ударни безпилотни самолета MQ-1C Grey Eagle на Украйна е спряна. Причаната са опасенията, че секретното им съоръжение за наблюдаване може да попадне в ръцете на евентуален зложелател - Русия.

Това разкри " Ройтерс ".

Техническо несъгласие против продажбата беше повдигнато по време на задълбочена инспекция от Дирекцията за сигурност на отбранителните технологии на Пентагона, която е натоварена със отбраната на технологиите с висока стойност. Планът за продажба на безпилотните летателни апарати е бил авансово утвърден от Белия дом .
 Украинци се образоват в Съединени американски щати да водят война с дрон
Украинци се образоват в Съединени американски щати да водят война с дрон

Те ще се върнат в Украйна до дни

Противопоставянето на износа на безпилотни летателни апарати се дължи на опасения, че радарите и оборудването за наблюдаване на безпилотните летателни апарати могат да съставляват опасност за сигурността на Съединени американски щати, в случай че попаднат в съветски ръце. Източници от Пентагона настояват, че това основание е било пропуснато при първичния обзор, само че се е появило при договарянията в края на предходната седмица.

Решението за продължение на договорката понастоящем се преглежда от висшестоящи органи в Пентагона, само че времето за взимане на решението не е ясно. Едно от решенията може да бъде замяната на съществуващата радарна и сензорна система с опростена версия, само че проектирането и инсталирането ѝ може да отнеме месеци.
 Турция подарява военен дрон на Литва, с цел да го прати в Украйна
Турция подарява военен дрон на Литва, с цел да го прати в Украйна

След като Литва организира акция за набиране на средства за закупуването му

Четирите безпилотни самолета Grey Eagle, създадени от General Atomics, в началото са били предопределени за американската войска. Според публични документи цената на MQ-1C Grey Eagle е 10 млн. $ на численост.

По-рано писахме, че администрацията на президента на Съединени американски щати Джо Байдън възнамерява да продаде на Украйна четири безпилотни самолета MQ-1C Grey Eagle, които могат да бъдат въоръжени с ракети Hellfire.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР