Работа на ВСС е да приложи процедурите така, както намери

...
Работа на ВСС е да приложи процедурите така, както намери
Коментари Харесай

Министър Йорданова вярвала, че намаленият бюджет на съдебната власт е направен въз основа на анализ

Работа на Висш съдебен съвет е да приложи процедурите по този начин, както откри за добре. Аз няма какво да разясня тези дейности. Както говорихме и през вчерашния ден сега става дума за предложение сред първо и второ четене, направено от Народните представители. Предстои разглеждане и спор в съответните комисии и надлежно в пленарна зала. Това разяснява в коридорите на Народното събрание министърът на правораздаването Надежда Йорданова.

По мотив оповестеното по-рано през днешния ден мнение на Висшият правосъден съвет по отношение на предложение за изменение на законопроекта за закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година, импортиран от Министерския съвет на 01.02.2022 година и признат на първо гласоподаване на 10.02.2022 година

В мнението магистратите се афишират изрично срещу намаляването на бюджета за правосъдната система и декларират желанието си да сезират Европейската комисия, Европейския парламент и други европейски институции за решението на ръководещата коалиция.

„ Става въпрос за това по какъв начин нашите общи пари от нашите налози се разходват обществено, транспарантно и дейно. Както говорихме през вчерашния ден България отделя най-голям % от Брутният вътрешен продукт за бранш „ Правосъдие “, надлежно виждаме, че нито имаме резултати от битката с корупцията по високите етажи, нито имаме чувство за правдивост в обществото. Освен това вчерашните резултати от социологическите изследвания демонстрират какво е доверието. Така че, дебатът по отношение на успеваемостта, по какъв начин се харчат средствата на прокуратурата несъмнено, че би трябвало да бъде воден и аз го поддържам. Буди безпокойствие, че към сегашния миг методът за програмното бюджетиране в правосъдната власт не е въведен дейно, по този начин както сме поели задължения “, уточни министър Йорданова.

На въпрос дали тези 20 милиона се отрязват поради Прокуратурата, тя отговори по този начин:

„ Аз имам вяра, че предлагането е направено въз основа на разбор. Това, което аз споделям, е че би трябвало да има дейно разходване и транспарантно разходване на бюджетните средства. Аз също задавам въпрос – кое обуславя разноските за Прокуратурата за почивни бази и образования да бъдат два пъти повече от общата стойност на тези средства за съдилищата “.

Тя разяснява и обвиняванията на Прокуратурата, че става въпрос за разпра.

„ Това е тяхното мнение. Предвидените бюджетни средства по никакъв метод няма да препятстват за осъществяване на главните им функционалности “, уточни Йорданова.

Атакувана от публицист дали и Министерството на правораздаването ще бъде с орязан бюджет поради това, че и неговата успеваемост не е доста забележима, тя съобщи:

„ Бюджетът на Министерството на правораздаването виждате какъв е. А вашата оценка за успеваемост, схваща се… “, само че не можа да довърши мисълта си, тъй като беше репликирана, че като данъкоплатци плащаме и имаме право на оценка.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР